ABN AMRO VOORSPELT: HUIZENPRIJZEN BLIJVEN TOT EN MET 2023 STIJGEN

In de nieuwe Woningmarktmonitor kondigt ABN AMRO opnieuw een huizenprijsstijging aan. “Hoewel aan de hypotheekrentedaling een eind is gekomen, denken we dat de hypotheekrente per saldo laag blijft. Dit betekent dat de huizenprijzen verder kunnen stijgen,” zegt Philip Bokeloh, senior econoom bij het Economisch Bureau van ABN AMRO.

12,5% huizenprijsstijging verwacht in 2022

“Na een toename van 15% in 2021 denken wij dat de huizenprijzen dit jaar met 12,5% en volgend jaar met 5% toenemen,” aldus Bokeloh.. Het aantal woningverkopen zal, door het beperkte woningaanbod, dit jaar en het komende jaar verder afnemen.

Nauwelijks woningen te koop

De aanhoudende krapte op de woningmarkt draagt ook bij aan de toenemende prijsstijgingen. Potentiële kopers zijn geneigd sneller een beslissing te nemen doordat zij weinig kans zien op de huidige woningmarkt. De door makelaars verkochte woningen stonden in 2021 gemiddeld maar 23 dagen te koop. Door het beperkte aanbod bieden veel kopers ver boven de vraagprijs, wat de huizenprijzen alleen maar verder omhoog duwt. Vooral jongeren en starters hebben last van deze ontwikkelingen op de woningmarkt.

Kabinet wil woningtekort terugdringen

Een positief punt is dat de overheid door de ontwikkeling op de woningmarkt actie wil ondernemen om het schrijnende woningtekort terug te dringen. Het kabinet heeft in het coalitieakkoord de jaarlijkse ambitie opgeschroefd van 75.000 naar 100.000 nieuwe koop- en huurwoningen. Zo moeten de één miljoen woningen, die volgens de prognoses in de komende tien jaar nodig zijn om het woningtekort te doen afnemen, binnen bereik komen.

Livestreams

Volgende Live Uitzending:

Raadsvergadering 14 december 19:30 uur.

Advertenties