Bloemrijke bermen in de gemeente

Vanaf eind mei starten we met het maaien van onze bermen, waarbij we kiezen voor een natuurvriendelijke aanpak. Door minder te maaien, krijgen meer planten de kans om te groeien en bloeien en wordt de berm een geschikte leefplaats voor veel diersoorten zoals wilde bijen.


Komende weken wordt gemaaid op plaatsen waar de verkeersveiligheid dat vraagt. Het gaat dan om stroken langs fiets- en wandelpaden en zichthoeken bij kruispunten en splitsingen van wegen. Op de overige delen van de bermen laten we grassen en kruiden groeien en bloeien tot het najaar. 

Minder vaak maaien én afvoeren van maaisel

Door onze bermen één keer per jaar of zelf één keer per twee jaar te maaien en daarnaast het maaisel af te voeren, zorgen we ervoor dat onze bermen divers en bloemrijker worden. Zo vormen ze voor bijvoorbeeld de struweelvogels, vlinders en wilde bijen een ideale plek om te leven en voedsel te verzamelen.

Bij iedere maaibeurt wordt een deel van de berm overgeslagen. Het kan ook zijn dat bermen aan beide zijden van de weg om en om gemaaid worden. Dit doen we, zodat de schuilplaatsen en het voedsel voor bermdieren niet verdwijnen.

Zelf helpen
Wist je dat je zelf ook kunt meehelpen? Sla bijvoorbeeld eens een stuk van je grasveld over tijdens het maaien. Wanneer je minder vaak maait en het maaisel afvoert, zie je snel verschillende kruiden tot bloei komen. Daar profiteren wilde bijen en vlinders van! Wil je extra tips om je grasveld nog rijker aan bloemen en insecten te maken? Deze vind je op de websites maaimeinietnederland.nl en nederlandzoemt.nl.

Livestreams

Volgende Live Uitzending:

Vredesconcert in de St. Janskerk 24 september 14:00 uur.

Commissievergadering 10, 11 en 12 oktober 19:30 uur.

Advertenties