BORSTONDERZOEK, ZO DOE JE DAT ZELF!

Jaarlijks sterven er nog steeds veel te veel mensen aan borstkanker en beheerst het vele levens. In Nederland alleen al krijgen 1 op de 7 vrouwen in hun leven te maken met borstkanker en een kwart daarvan is jonger dan 50 jaar! 

Er is al veel onderzoek gedaan en is het percentage vrouwen dat geneest van deze vorm van kanker is gelukkig steeds hoger. Zelf heb je daar een grote rol in, want er op tijd bij zijn, is belangrijk. Hoe sneller je merkt dat er iets aan je borsten veranderd, hoe sneller een diagnose gesteld kan worden en hoe meer kans je hebt op genezing. Belangrijk voor jou dus om te weten waar je op moet letten.

Voorkomen
Borstkanker voorkomen is helaas niet zo eenvoudig. Maar goed voor je borsten zorgen wel. Dat doe je door zelfonderzoek maar ook door de juiste maat bh te dragen. Helaas dragen nog steeds veel vrouwen een te kleine of te grote bh. Ook je borsten bij het sporten ondersteunen met een goede anita sport bh is verstandig. Zo voorkom je schade aan het weefsel. Je borsten hebben namelijk veel meer te verduren dan jij in eerste instantie denkt. En niet alleen voor grote borsten, ook voor kleine borsten is ondersteuning door bijvoorbeeld een sport bh met vulling verstandig. Een sportbh in je sporttas moet dus net zo gewoon zijn als je portemonnee in je schoudertas.

Zelfonderzoek
Borstkanker ontdekken kan door zelfonderzoek. Als je je borsten regelmatig onderzoekt, weet je wat wel of niet bij jouw borst hoort. Ontdek je een verandering, dan is een afspraak bij je huisarts maken altijd verstandig.

Goed zelfonderzoek doe je door te voelen maar zeker ook te kijken. Daarvoor ga je voor een spiegel gaan staan met je armen naast je lichaam. Kijk goed of je oneffenheden ziet die er niet horen. Als je dit regelmatig doet, weet je hoe je borsten er vorige keer uitzagen en zijn veranderingen makkelijker te herkennen. Breng daarna je armen omhoog en kijk opnieuw.

Veranderingen die je kunt zien
Kijken is dus erg belangrijk want niet alleen ‘knobbeltjes’ maar ook andere veranderingen in je borst kunnen een symptoom van borstkanker zijn. Veranderingen die je ziet zijn bijvoorbeeld een schilferige huid rondom je tepel, borsten die gezwollen zijn of rood. Let bij je tepels ook tepel korstjes, een ingetrokken tepel of zweren op/rond de tepel. Komt er vocht uit je tepel, bloederig, groen, waterig of melkachtig of is je tepel pijnlijk, laat ook dan controleren.

Het bekende knobbeltje
Je hebt er vast wel eens over gehoord. Het meest voorkomende symptoom is het ‘knobbeltje’. ‘Dit ‘knobbeltje’ is een verdikking of verharding in je borst. Dit kun je dus opmerken door voelen. Een ‘knobbeltje’ voelt anders aan dan de bobbeligheid die je normaal bij je borsten hoort. Maar knobbeltjes kunnen wel heel verschillend zijn. Niet altijd voelt een knobbeltje aan als een knikker. Soms is het gewoon een wat harder of stugger plekje. Soms heeft het een langwerpige vorm of is het een schijf die verdikt is. Zo’n ‘knobbeltje’ kan wijzen op een tumor, maar in de meeste gevallen is het en cyste of een bindweefselknobbel zijn. Toch zijn ‘knobbeltjes’ altijd een reden tot verder onderzoek.

Naar de arts
Zie of voel je iets waarvan je denkt dat het niet goed is of er eerder niet zat? Maak dan een afspraak bij je arts. Elke veranderingen die jij vreemd vindt, is een reden voor verder onderzoek.

Livestreams

Volgende Live Uitzending:

Commissievergadering 28, 29 en 30 maart 20:00 uur.

Raadsvergadering 13 april 19:30 uur.

Advertenties