Brabantse nachten in het bruine café

Nu de horeca weer langer open mag, kunnen de traditionele Brabantse nachten ook weer van start gaan. En die zijn, volgens een aloud lied, lang. In Brabant houden ze wel van een avondje naar het café. Hoe zit dat eigenlijk, wanneer ontstond het bruin café en waarom noemen we het zo?

Hoe het ontstond

Ooit waren er geen cafés maar herbergen, de plek waar reizigers kwamen maar ook buurtgenoten. Zo ongeveer in de 19e eeuw ontstond de bruine kroeg in de voorkamer van het gewone woonhuis. Dit om een extra zakcentje te verdienen. In die tijd was er nog geen sprake van een schenkvergunning of iets dergelijks, dus iedereen die de ruimte had, kon een bruine kroeg beginnen.

Regeltjes

Toen er een vergunning nodig was voor het schenken van alcohol, verdween de bruine kroeg uit de woonhuizen en werden het meer de cafés van nu. Sinds de jaren zestig van de vorige eeuw zijn er eisen aan een café. Zo moet het aan een bepaalde minimale afmeting voldoen, moeten er aparte toiletten zijn etc. Het definitieve einde van de traditionele huiskamerkroeg.

Bruin café van nu

Hoewel het bruine café nog steeds bestaat, is men zich wel bewust van de inrichting. Niet meer alleen de smyrnakleedjes en schemerige toestanden. Een modern café is voorzien van energiezuinige led-lichten en kan daarmee net zulke warme verlichting hebben als thuis met de schemerlamp. Net als de bruine kroeg van vroeger.

Er weer tegenaan!

Of je nu een bruin café hebt of een moderne kroeg, zo af en toe is de zaak toe aan een update. Een nieuwe inrichting kopen ze niet elk jaar, maar eens in de zoveel tijd wordt de boel opgefrist. Veel horecaondernemers hebben de afgelopen jaren besteed aan een nieuw kleurtje op de muur, waardoor ze er weer een tijdje tegenaan kunnen.

Livestreams

Volgende Live Uitzending:

Commissievergadering 28, 29, 30 november 19:30 uur.

Raadsvergadering 14 december 19:30 uur.

Advertenties