CDA, Dorpspartij en Lokale Realisten vormen nieuwe coalitie
Gemert-Bakel

Drie maanden na de gemeenteraadsverkiezingen heeft de gemeente Gemert-Bakel binnenkort een nieuwe coalitie. Het CDA en de Dorpspartij gaan samenwerken met de Lokale Realisten.
De drie partijen zijn het eens geworden over een coalitieakkoord en bijbehorende portefeuilleverdeling. Het CDA zal twee wethouders leveren voor het nieuwe College, de Dorpspartij en Lokale Realisten ieder één.

 

Lange tijd leek de VVD onderdeel te worden van de nieuwe coalitie in Gemert-Bakel, tot drie weken geleden intern bij de VVD problemen ontstonden. CDA en Dorpspartij schakelden direct door naar de Lokale Realisten, omdat ook met hen al eerder goede gesprekken waren gevoerd. De drie partijen konden elkaar goed vinden en zijn het inhoudelijk en over de portefeuilleverdeling snel eens geworden.

 

Fractievoorzitter van het CDA, Stefan Janszen: “Fijn dat we een akkoord hebben. Uiteindelijk zijn we er met de Lokale Realisten relatief snel uit kunnen komen. Gelukkig, want er liggen grote opgaven in het verschiet waar op korte termijn keuzes gemaakt moeten worden. Ik heb erg veel vertrouwen in een goede samenwerking met de Dorpspartij en Lokale Realisten en in het college dat we gaan installeren. De energie is voelbaar aan tafel”

 

Omdat de samenwerkende partijen met de versnelling van het bouwen van woningen en de ontwikkeling van het buitengebied twee grote opgaven voor de komende jaren zien, worden deze in de portefeuilleverdeling losgeknipt.

 

Huidig wethouder Willeke van Zeeland behoudt de portefeuille voor het buitengebied en gaat daarnaast financiën doen. Wonen wordt gekoppeld aan andere grote opgaven in het binnengebied, zoals het kasteel en de centrumplannen in Gemert, Bakel en Milheeze. Dit wordt ingevuld door een nieuwe wethouder: Hanneke Coppens (CDA). De Dorpspartij levert met Wilmie Steeghs een ervaren bestuurder voor belangrijke onderwijsdossiers in de komende jaren: de nieuwbouw van het Commanderij College Macropedius en de Berglarenschool. Partijleider Martien Bankers van de Lokale Realisten is ook geen onbekende in het bestuurdersvak: in 2017 was hij al eens een jaar wethouder. Hij gaat de portefeuille Economie, Duurzaamheid en Recreatie voor rekening nemen.

 

Stefan Janszen, Toon Coopmans en Anne de Laat worden de fractievoorzitters van respectievelijk CDA, Dorpspartij en Lokale Realisten.

Livestreams

Volgende Live Uitzending:

Raadsvergadering 14 december 19:30 uur.

Advertenties