CNC FREZEN OPTIMALISEREN

Drie manieren om je ontwerp voor CNC frezen te optimaliseren
CNC frezen wordt veel gebruikt om op maat gemaakte onderdelen te produceren met een erg sterke en nauwe tolerantie. Het is de snelle en kostenefficiënte manier om prototypes en producten te vervaardigen, wat gedaan kan worden voor hele producties. Een geoptimaliseerd ontworpen CNC gefreesd onderdeel zal de productietijd versnellen en tegelijkertijd kosten besparen, wat gedaan kan worden met de hulp van een 3D print service. Om je ontwerp voor het product dat je laat CNC frezen volledig te optimaliseren moet je de onderstaande tips bekijken en gebruiken.

Vermijd diepe holtes
De gereedschappen die gebruikt worden bij CNC frezen hebben een beperkte snijlengte. Hierdoor werken ze over het algemeen het beste bij het snijden van een holte die een diepte heeft tot 2 à 3 keer hun diameter. Om de kosten te verminderen kan het slim zijn om de diepte van de holte dan ook te beperken tot vier de diameter van het gereedschap. Door dit te doen zul je alsnog goede resultaten garanderen. Als de holte groter is dan zal dit de kosten verhogen omdat speciaal gereedschap of zelfs meerassige CNC systemen nodig zijn.

Gebruik nauwe toleranties niet te veel
Normaal gesproken zijn maar een paar oppervlakken van een onderdeel van essentieel belang voor de functie. Hoe meer oppervlakken een nauwe tolerantie nodig hebben, hoe duurder het product zal zijn om het te laten CNC frezen. Dit komt doordat het zowel de kosten als de tijd van het vervaardigen verhoogd. Het wordt dan ook geadviseerd om alleen nauwe toleranties in te zetten aan zo weinig mogelijk belangrijke oppervlakken en kenmerken. De kenmerken die minder essentieel zijn moeten juist beheerst worden door een standaard tolerantie van ongeveer 0,125 millimeter. Dit zal alsnog voldoende zijn in de meeste gevallen.

Maak de interne hoeken rond
De CNC frees gereedschappen zullen normaliter afgeronde binnenhoeken achterlaten. Je kunt deze hoekradius verkleinen door een bewerkingsgereedschap die een kleinere diameter heeft in te zetten. Dit resulteert in de meeste gevallen wel in meer bewerkingstijd, waardoor de kosten van het project dus ook omhoog zullen gaan. Het is dan ook verstandig om bij de binnenhoeken een radius toe te voegen van minstens een derde van de diepte van de holte. Gebruik vervolgens dezelfde radius in alle interne randen. Hierdoor hoeft het gereedschap niet verwisseld te worden, wat er zonder twijfel voor zal zorgen dat de bewerkingskosten verlaagd zullen worden.

Livestreams

Volgende Live Uitzending:

Commissievergadering 28, 29 en 30 maart 20:00 uur.

Raadsvergadering 13 april 19:30 uur.

Advertenties