Dit weekend gildefeesten

Het Sint Antonius en Sint Sebastianusgilde, in de Gemertse wandelgangen Sint Tunnis of de Gruujn Skut genoemd, viert het komende weekend, 25 en 26 juni, het 750-jarig bestaan. Oorspronkelijk was het gilde voor het beschermen van de kerk en de samenleving. Inmiddels ligt de nadruk wat meer op folklore. Officieel is de stichtingsdatum niet bekend, maar in 1922 is het 650-jarig bestaan gevierd en in 1972 het 700ste en daar borduren ze maar op voort.

Veel mensen kennen het gilde van het vendelen, het geven van een vendelgroet aan een jubilerende pastoor of burgemeester. Overigens is dat vendelen eigenlijk een gebed.

Op zaterdag start het gilde de feestelijkheden met een Heilige Mis, een receptie en een feestavond. Alles is gratis te bezoeken. Zondag gaan de 23 gildes van Kring Peelland, zes gastgildes en één Duits gastgilde in een enorme optocht door het centrum. Aansluitend zijn er wedstrijden voor vendeliers, tamboers, standaardrijders en schutters.

Het volledige programma van zaterdag en zondag is te vinden op sint-antoniusgildegemert.nl.

Natuurlijk is ook Omroep Centraal TV aanwezig; wij maken opnamen die te zijner tijd op onze website en op YouTube te zien zullen zijn.

Bron: Eindhovens Dagblad

Livestreams

Volgende Live Uitzending:

Commissievergadering 28, 29 en 30 maart 20:00 uur.

Raadsvergadering 13 april 19:30 uur.

Advertenties