Een feestelijke tijd en toch eenzaam?

De decembermaand met alle feestdagen en het nieuwe jaar staat voor de meeste mensen in het teken van familie en gezelligheid. Helaas zijn de feestdagen niet voor iedereen een feestelijke aangelegenheid. Woon je alleen en heb je weinig contact met familie? Word je geconfronteerd met verdriet om het gemis van een dierbare? Of voel je druk van buitenaf om alles gezellig te maken en de stress van thuis te negeren? Wat jouw situatie ook is, verdriet en eenzaamheid zijn erg vervelend. Het kan iedereen overkomen, jong en oud. Eenzaamheid is een persoonlijke ervaring. Veelal is het een verborgen probleem; anderen kunnen moeilijk van buitenaf zien of je je eenzaam voelt.

Hoe kun je omgaan met eenzaamheid tijdens de feestdagen?

Voel jij je eenzaam, dan helpt het vaak om erover te praten. Neem iemand in je nabije omgeving in vertrouwen en laat diegene weten wat je op je hart hebt. Een troostende arm of een praktische tip die je krijgt geven je net de energie die je misschien nodig hebt.

Ken je in je eigen omgeving niemand? Bel, chat of mail dan met de Luisterlijn. Je kan 24 uur per dag terecht bij de Luisterlijn voor een gesprek van mens tot mens: 088 07 67 000. Het kan gaan over verdriet, verlies, zorgen of eenzaamheid. Of iets anders. De vrijwilligers van de Luisterlijn hebben tijd en aandacht voor jouw verhaal. Ze luisteren, denken met je mee, staan even naast je. Anoniem. En je kunt je hart luchten.

Kijk eens op www.eenzaam.nl en zoek op hulp en advies.

Een klein gebaar kan het verschil maken

Iedereen kan iets betekenen voor iemand die zich eenzaam voelt. Ken je een familielid, vriend of buurtgenoot waar eenzaamheid op de loer ligt? Bijvoorbeeld omdat zijn of haar partner is overleden, iemand minder mobiel of verhuisd is, of met pensioen gaat en collega’s niet meer dagelijks ziet?

Dan is het fijn om hem of haar weer op weg te helpen. Dat kan al heel simpel: spreek diegene aan en vraag hoe het ermee gaat zonder over eenzaamheid te beginnen. Nodig iemand uit voor een kopje koffie of ga zelf op bezoek. Doe samen een klusje en maak daarbij een praatje; dat kan overal over gaan. En heel belangrijk: luister.

Wat heel goed kan werken is om samen een activiteit voor de komende tijd te bedenken. Wat zou je buur of je familielid leuk vinden om (weer) te gaan doen, samen met anderen? Of misschien heb je zelf wel een tip. Samen wandelen, een keer eten, naar de bibliotheek of samen knutselen; een klein gebaar kan het verschil maken!

Gemeente Gemert-Bakel

Livestreams

Volgende Live Uitzending:

Commissievergadering 20, 21 en 22 juni 19:30 uur.

Raadsvergadering 29 juni 19:30 uur.

Raadsvergadering 6 juli 19:30 uur.

Raadsvergadering 13 juli 16:00 uur.

Advertenties