Expositie over Doonheide in gemeentehuis

In de expositiehal van het gemeentehuis in Gemert is tot eind oktober een tentoonstelling te zien met het thema ‘Doonheide van buurtschap tot woonwijk’. De expositie is ingericht door heemkundekring De Kommanderij Gemert. Documenten, overlevering en archeologisch onderzoek geven een interessant inkijkje in de geschiedenis van dit stukje Gemert. De expositie geeft er een overzicht van.

Op Doonheide hebben archeologen sporen gevonden van de oudste landweer van Nederland. Een landweer is een verdedigingswal van struikelkuilen, struiken en andere obstakels die voor vijandelijke ruiters ondoordringbaar was. Dat Gemert aan de noordzijde zo’n landweer had is al langer bekend, maar die blijkt groter en ouder dan tot voor kort bekend was. De landweer op de Doonheide dateert van rond het jaar 1200 en voor zover bekend is er in Nederland geen oudere aangetroffen.

Op deze expositie wordt ook aandacht besteed aan de Slag bij Gemert, een heuse veldslag die in 1603 op de Doonheide is gevoerd. Er is aandacht voor ’s werelds eerste geprinte fietsbrug, voor kunstenaar Jan van Gemert naar wie op Doonheide een fietspad is genoemd, voor vrouwen die er straatnamen krijgen en nog veel meer.

De tentoonstelling is te bezoeken tijdens openingsuren van het gemeentehuis aan het Ridderplein in Gemert.

Bron: Gemerts Nieuwsblad

Livestreams

Volgende Live Uitzending:

Commissievergadering 28, 29 en 30 maart 20:00 uur.

Raadsvergadering 13 april 19:30 uur.

Advertenties