Grooët Gímmers Dikteej weer gezellig

Dinsdagavond 12 april: het Boerenbondsmuseum vult zich weer met mensen voor het Grooët Gímmers Dikteej. Bibliotheek De Lage Beemden kon het na 2 jaar weer organiseren in samenwerking met Heemkundekring ‘De Kommanderij Gemert’. Het was voor de 23e keer. Het dictee was geschreven door Wim Vos (auteur van het Gímmers Woordenboek), Piet Vos en Harry Slits.

Het doel van het dikteej is onder andere de belangstelling voor en de kennis van het Gemertse dialect levendig te houden. De nadruk ligt op sappige dialectwoorden en uitdrukkingen en niet op spelling. Deze keer werd de avond muzikaal opgeluisterd door Gert van Boxtel met liedjes en gedichten.

Daarna gaf Wim Vos een toelichting en begon het dikteej. Er kwamen weer de nodige mooie oude woorden en uitdrukkingen voorbij zoals ‘haonestaëk’, ‘skoelie’, ‘dor kaande nie mi geboocht zén’. Altijd als het dikteej achter de rug is begint het geroezemoes van ‘wat heb jij daar ingevuld’ en ‘weet jij wat dat nou was?’

Uiteindelijk werden de winnaars bekendgemaakt. Er was wat verwarring over plaats 1, want de welbekende Jo van den Elzen had per ongeluk het formulier van haar buurvrouw met haar eigen cijfers (42 punten van de 50) ingevuld, en dus werd haar buurvrouw Paula van Gemert eerst naar voren geroepen. Het kwam allemaal toch weer goed. Een gedeelde 2e plaats met 39 punten was er voor Gerda van Lijssel uit De Mortel en voor Toke de Vries.

Weer een knap dikteej, Wim! Graag volgend jaar weer!

Livestreams

Volgende Live Uitzending:

Commissievergadering 28, 29 en 30 maart 20:00 uur.

Raadsvergadering 13 april 19:30 uur.

Advertenties