Helmplicht snorfietsers

Brom- en snorfietsers zijn kwetsbaar in het verkeer en lopen een relatief groot risico om slachtoffer te worden van een ongeval. Het risico om in het verkeer om te komen of ernstig gewond te raken is groot, vergeleken met andere vervoerswijzen. Bromfietsers (zowel berijder als eventuele passagier) en berijders van de speed-pedelec waren al langer verplicht om een helm te dragen.

Om het aantal (dodelijke) slachtoffers onder snorfietsers terug te dringen, is het vanaf 1 januari 2023 ook verplicht om als bestuurder en bijrijder van een snorfiets een goedgekeurde helm te dragen. De snorfiets mag maximaal 25 km per uur rijden, rijdt op het fietspad en is te herkennen aan een blauwe kentekenplaat.

Draag een helm op de snorfiets. Dit is beter voor je eigen veiligheid (en die van je passagier) en je voorkomt hiermee een boete van € 100,-.

Welke helm moet ik dragen op een snorfiets?
Je kan kiezen welke goedgekeurde helm je draagt.  Je kan kiezen voor een brom/motorfietshelm of een speed-pedelec-helm. Een goedgekeurde brom/motorfietshelm is te herkennen aan een cirkel met de hoofletter E erin. Achter de E staat een cijfer, en elk cijfer staat voor een EU-land. De in Nederland goedgekeurde helmen krijgen het cijfer 4. Alle in de EU-goedgekeurde helmen voldoen. Een goedgekeurde speed-pedelec-helm is voorzien van een markering overeenkomstig NTA 8776:2016.

Gemeente Gemert-Bakel

Livestreams

Volgende Live Uitzending:

Commissievergadering 28, 29 en 30 maart 20:00 uur.

Raadsvergadering 13 april 19:30 uur.

Advertenties