Milieuvriendelijk rijden in een elektrische auto

We worden allemaal steeds duurzamer of doen daar in elk geval een poging toe. Zo scheiden we met verschillende afvalbakken ons afval, leggen we zonnepanelen op onze daken, kopen allerhande duurzame producten en ook de gemeente denkt mee als het gaat over duurzaamheid. Dan is het tegelijkertijd dus eigenlijk best gek als we vervolgens en masse met onze benzine- of dieselauto’s op reis gaan. Maar ook daar kunnen we wat aan doen. Kies gewoon bij de aanschaf van je volgende auto voor een elektrische auto en maak je autoververvoer stukken milieuvriendelijker!

De aanschafkosten liggen nog wel wat hoger
Een elektrische auto is als je kijkt naar de hogere aanschafprijs in vergelijking met benzine- en dieselmodellen niet voor iedereen een logische keuze. Je hebt nogal wat euro’s nodig om zo’n grote aankoop te kunnen doen. Als je hier niet voldoende budget voor hebt, zou je de mogelijkheden van een autofinanciering eens kunnen onderzoeken. Laat je hierbij wel goed adviseren zodat zeker is dat je de maandlasten hiervan goed kunt dragen.

Het aanbod groeit
De afgelopen jaren zijn er steeds meer nieuwe elektrische auto’s bijgekomen. Automerken zijn stuk voor stuk bezig met het door-ontwikkelen van de modellen en dat zie je nu direct terug in het aanbod. Inmiddels zijn er niet alleen maar hele dure elektrische auto’s te koop, ook de wat meer betaalbare modellen maken een flinke opmars door. En wat voor de meeste autorijders nog het allerbelangrijkste is: de actieradius (ofwel de hoeveelheid kilometers die je op één lading kunt rijden) wordt steeds verder uitgebouwd. Wil je een overzicht van de verschillende elektrische auto’s die er nu op de markt zijn? Blader dan eens door deze lijst.

Welke voordelen biedt een elektrische auto?
Rijden in een elektrische auto biedt je diverse voordelen. Zo rijd je in de eerste plaats stiller, schoner en klimaatbewust. De CO2-uitstoot van een elektrische auto is gedurende de gehele levensduur gemiddeld 40% lager dan bij een benzineauto. Ook de gebruikskosten zijn stukken lager. Stroom is nu eenmaal veel goedkoper dan benzine of diesel. Bedenk ook dat een elektrische auto veel minder onderhoud nodig heeft aangezien er maar weinig bewegende delen in het voertuig zitten. Bovendien is er ook nog belastingvoordeel mee te behalen.

Is er dan helemaal niks nadeligs te noemen aan een elektrische auto? Jazeker wel. Zo is de prijs van de auto zelf nog altijd behoorlijk hoog, is het aanbod van laadpalen in Nederland vooralsnog wat beperkt en duurt het opladen van de auto vaak best wel lang. Maar ook dat zal op termijn allemaal beter worden.

Livestreams

Volgende Live Uitzending:

Raadsvergadering 14 december 19:30 uur.

Advertenties