Gevallen bladeren ruimen we normaal gesproken op. Maar vanaf 2021 laten we blad op grasvelden steeds meer liggen. Deze bladeren verkruimelen we, zodat ze in de bodem opgenomen worden. Dit is goed voor het gras, de bomen, dieren en bodem. Het draagt bij aan de doelen van Onweerstaanbaar Gemert-Bakel. Dit najaar starten we medio oktober met het verkruimelen van de bladeren (bladmulchen).
Proef
In 2021 zijn we samen met gemeenten Helmond, Someren en Laarbeek met deze methode gestart. In Nederland is nog maar weinig ervaring met deze methode. Vandaar dat we het als proef uitvoeren. De resultaten uit 2021 zijn erg positief. Al het verkruimelde blad was binnen enkele maanden opgenomen in de bodem. Daarom breiden we de proef uit over zoveel mogelijk grasvelden in Bakel en Gemert.
Missie Bladgoud
Gemeente Gemert-Bakel draagt met het bladmulchen bij aan de Missie Bladgoud uit. Deze missie ziet blad niet als afval, maar als gouden grondstof voor bodemverbetering. Met dat ‘bladgoud’ gaan we de ecologische kringloop, die we met het opruimen van bladeren verstoren, zoveel mogelijk herstellen. Bodemdieren zorgen ervoor dat het blad in de bodem komt. Als bodemdieren actief zijn, ontstaat er een gezondere bodem die meer voeding en water vast kan houden. Hierdoor maken we Gemert-Bakel klimaatbestendiger, omdat grasvelden en plantvakken met dit blad meer water kunnen opnemen en vasthouden en dus minder snel verdrogen. Ook kunnen de bodem en het groen met (extra) blad meer CO2 vasthouden.
Zelf aan de slag
Je kunt zelf ook meedoen aan de missie bladgoud. Bijvoorbeeld door bladeren in je tuin tussen de planten te laten liggen, of de bladeren van het terras tussen de planten te vegen. Ook in de openbare ruimte kun je bladeren van de verharding tussen de beplanting vegen.
Bijschrift foto: Elco Gemert voert namens de gemeente de werkzaamheden voor Missie Bladgoud uit
Gemeente Gemert-Bakel