Start bestrijding eikenprocessierups

In de tweede helft van april start de aannemer met het spuiten tegen eikenprocessierupsen met twee biologische middelen. De meeste straten worden overdag bespoten met bacteriën die de rupsen bestrijden. Het andere middel bevat bodemaaltjes. Deze hele kleine beestjes vreten de jonge rupsen aan. De aaltjes kunnen niet tegen daglicht. Daarom wordt dit middel ’s nachts gespoten.

De volgende locaties worden ‘s nachts bespoten: Handel: speeltuin, Gemert: sportpark en Viool, Elsendorp: Den Heikop en westelijk deel Limbraweg, Bakel: Hooizak.

In deze straten kan geluidsoverlast worden ervaren door het bespuiten. Dit middel wordt twee keer aangebracht, met ongeveer een week tussen de spuitmomenten. Wij vragen hiervoor je begrip.

Natuurlijke bestrijders

In Gemert-Bakel hangen ook vlinderfilterkasten. Uit deze vlinderfilterkasten komen speciale soorten sluipvliegen en sluipwespen. Deze zijn natuurlijke bestrijders van eikenprocessierupsen. In de omgeving van de kasten wordt niet bespoten. De komende jaren hangen we steeds meer van deze kasten op en meten we wat de effecten van deze methode zijn op de eikenprocessierupsenplaag.

De kasten zijn opgehangen in de Gemert: Koksedijk, Groenesteeg, De Mortel: Dr. De Quayweg, Milheeze: Hoefsebaan en Groesvlaas.

Overlast eikenprocessierupsen vanaf mei

We verwachten net als in 2021 minder overlast van de eikenprocessierupsen dan voorgaande jaren. Toch zullen we ook dit jaar overlast ervaren van de processierupsen, omdat de gemeente niet alle rupsen kan en wil verwijderen. Let daarom zelf goed op als je buiten bent. Wil je meer informatie over waar je op moet letten en de effecten van processierupsen op je gezondheid en wat je er tegen kunt doen? Kijk dan op de website www.rupsen.info van de GGD.

Opzuigen vanaf medio mei

De gemeente start vanaf medio mei met het verwijderen van eikenprocessierupsnesten op overlastlocaties. Omdat we steeds meer de natuur het werk willen laten doen, gaan we niet meer overal wegzuigen. Waar we wel en niet komen kun je zien op de website van de gemeente. Daar vind je een kaart waar we wel en niet bestrijden.

Melden processierupsen

Zie je processierupsen die overlast veroorzaken? Maak daar een melding van via de website van de gemeente. Dit kan vanaf de tweede helft van mei. We laten deze nesten dan verwijderen als dat kan. Processierupsnesten worden pas in de tweede helft van mei, maar voornamelijk in juni goed zichtbaar. Meldingen voor die tijd kunnen te maken hebben met andere rupsensoorten.

Bron: Gemeente Gemert-Bakel

Livestreams

Volgende Live Uitzending:

Commissievergadering 28, 29 en 30 maart 20:00 uur.

Raadsvergadering 13 april 19:30 uur.

Advertenties