Toenemende overlast invasieve mieren.

16 mei 2023

image
Foto: Nature Today

Toenemende overlast invasieve mieren

Met de lente komt ook de ellende. Grijp snel in en voorkom grote problemen.

Helmond – Eindelijk is het zover, de lente lijkt door te breken. De natuur staat in bloei en al het leven ontwaakt. Helaas geldt dat ook voor insecten. De meeste zijn natuurlijk ontzettend nuttig, maar de laatste jaren verschijnt er ook steeds vaker een beestje dat juist een bedreiging vormt voor de biodiversiteit in Nederland: het Mediterraan Draaigatje. “Deze kleine mieren zijn niet alleen irritant, ze veroorzaken ook écht flinke overlast in huizen en tuinen” zegt Merijn Janssen, oprichter van BeestjesKwijt.nl. “Bestrijden? Dat is een hels karwei.”

Het mediterraan draaigatje in Nederland

Exotische of invasieve mieren, zoals het draaigatje, komen van nature niet voor in Nederland. Hierdoor hebben ze ook geen natuurlijke vijanden. “Meestal komen ze per ongeluk in Nederland terecht”, zegt Janssen. “Ze reizen mee tussen planten die we importeren uit het buitenland of we nemen ze zelf mee terug van ons vakantieadres. Ze zitten dan bijvoorbeeld verstopt tussen het grondzeil van de tent en kruipen er uit wanneer we thuis alles uitpakken. We doen het onszelf aan. Gelukkig kunnen we er ook zelf iets tegen doen. Al is dat wel lastig.”

Superkolonie van mieren veroorzaakt schade en overlast

“Een paar kleine mieren in de tuin, is dat nu zo erg?” Dat zou je inderdaad denken. Helaas is de realiteit dat invasieve mieren zoals het draaigatje méér schade toebrengen dan je in eerste instantie zou verwachten. Het Mediterraan Draaigatje vormt namelijk een zeer grote kolonie. Soms bestaat zo’n nest uit miljoenen agressieve, hongerige mieren. Doordat de aantallen zo overweldigend zijn, veroveren ze snel terrein. Er zijn voorbeelden, waarbij zo’n kolonie een complete woonwijk terroriseert. 

“Wanneer je deze mier wilt bestrijden, is de enige optie om het complete nest aan te pakken. In tegenstelling tot onze ‘eigen’ inheemse mieren, waarbij elke kolonie maar één koningin heeft, heeft een kolonie draaigatjes soms wel duizenden koninginnen. Pak je deze niet allemaal in één keer aan, dan schiet je er niets mee op en breidt de overlast zich uit. Ze verstoren de biodiversiteit, veroorzaken schade aan gewassen, tuinen en zelfs gebouwen. Ook kan het Mediterraan Draaigatje steken. Zo’n steek, of liever gezegd beet, is niet levensbedreigend voor mensen, maar doet wel pijn en leidt soms tot allergische reacties”.

image

Foto: Nature Today

Herken het draaigatje in een vroeg stadium

Ga je komende weken tuinieren? Geef dan je ogen goed de kost. Hoe eerder je het draaigatje opmerkt, hoe eenvoudiger én goedkoper het is om deze te bestrijden. De invasieve mier is slechts 2-3 millimeter groot en heeft een donkerbruine of zwarte kleur. De mier heeft een smal lichaam en een gedraaid uiteinde aan het achterlijf. Het Mediterraan Draaigatje bouwt in spleten en kieren in gebouwen en veroorzaakt flinke schade aan bijvoorbeeld isolatiemateriaal en elektrische bedrading. Ook graven ze enorme gangenstelsels onder je tegels, waardoor terrassen en stoepen verzakken.

Exotische mieren bestrijden en voorkomen

Het bestrijden van het Mediterraan Draaigatje is een complexe taak, waarbij je het beste de hulp inschakelt van een specialist. Toch zijn er volgens Janssen ook een aantal dingen die je zelf kunt doen, om te voorkomen dat de invasieve mier straks je achtertuin verovert. “Vooral nu, aan het begin van de lente, zijn er enkele preventieve maatregelen die je kunt treffen:

  1. Houd je omgeving schoon en opgeruimd. Verwijder voedselresten en afval, en berg voedsel op in afgesloten containers.
  2. Dicht gaten, scheuren en andere openingen in gebouwen en muren af om te voorkomen dat mieren binnenkomen.
  3. Zorg voor een goede afwatering rondom je huis. Het Mediterraan Draaigatje heeft namelijk een voorkeur voor een vochtige omgeving.
  4. Verwijder onkruid en dood hout uit je tuin en rondom je huis. Dit zijn plaatsen waar invasieve mieren graag hun nesten bouwen.
  5. Kies bij het aanleggen van nieuwe beplanting in je tuin voor soorten die niet aantrekkelijk zijn voor mieren. Denk hierbij aan lamsoor, stokrozen en lavendel. Maar ook kruidige planten zoals rozemarijn en tijm werken goed tegen exotische mieren.
  6. Controleer regelmatig je huis en tuin op tekenen van exotische mieren en neem zo nodig maatregelen om ze te bestrijden. Let speciaal op lange mierenpaden, losse hoopjes zand tussen de tegels of knaagschade aan planten. Zie jij ergens veel mieren lopen? Check dan meteen of het ‘gewone’ mieren zijn of exotische mieren.

Meer weten over invasieve mieren, de schade die ze toebrengen en hoe je ze het best bestrijdt? Kijk dan ook eens op www.beestjeskwijt.nl. Hier vind je uitgebreide info en tips over allerlei invasieve soorten en ander ongedierte.

Livestreams

Volgende Live Uitzending:

Raadsvergadering 14 december 19:30 uur.

Advertenties