Verwerken van afval zonder openbare aanbesteding?

Er is in Nederland maar één regionale afvalinzamelaar die het leeuwendeel van zijn afval door maar één bedrijf laat verwerken. Welke is dat? Dat is Blink, in de regio Helmond, met Gemert-Bakel en andere Peelgemeenten. Van net buiten de Peel nemen ook Heeze-Leende, Nuenen en Son en Breugel deel.

Er is in Nederland ook slechts één regionale afvalinzamelaar waarvan de directeur rechtstreeks wordt benoemd door het bedrijf dat namens die inzamelaar het afval verwerkt. Inderdaad, ook dat is Blink. En Blink besteedt die verwerking uit aan een commercieel bedrijf: Prezero, zonder openbare aanbesteding.

Alle andere samenwerkingsverbanden van gemeenten op het gebied van afvalinzameling laten hun afval door meerdere bedrijven verwerken. En ze benoemen hun directeuren zelf. Al die andere gemeentelijke afvalinzamelaars sluiten per afvalstroom na een aanbesteding een contract met een afvalverwerker. Omdat die inzamelaars om zo’n order moeten strijden met de andere bedrijven, zullen ze met een scherpe offerte komen.

Nu zijn de laatste tijd serieuze vragen gesteld over deze manier van werken bij Blink/Prezero. Een openbare aanbesteding lijkt onafwendbaar.

Bron: Eindhovens Dagblad

Livestreams

Volgende Live Uitzending:

Commissievergadering 20, 21 en 22 juni 19:30 uur.

Raadsvergadering 29 juni 19:30 uur.

Raadsvergadering 6 juli 19:30 uur.

Raadsvergadering 13 juli 16:00 uur.

Advertenties