De gemeente Gemert-Bakel heeft eind vorig jaar een webinar gehouden over de toekomstige zonnevelden en windmolens die in Gemert-Bakel gebouwd gaan worden. Of de inwoners blij zijn met deze duurzame initiatieven, is nog maar de vraag. Uit een onderzoek van consumentenadviseur Pricewise en veldwerkbureau Panel Inzicht blijkt namelijk dat 69 procent van de Nederlanders een windmolen in de buurt niet echt ziet zitten.
Het ‘not-in-my-backyard-principe’ (NIMBY)
Op dit moment heeft ruim zes op de tien Nederlandse huishoudens een groen energiecontract. Ruim 50 procent van deze mensen krijgt de groene stroom uit Nederland geleverd, bijvoorbeeld via het postcoderoosproject Zonnedak Donkers Elsendorp of het Regionaal zonnepanelenproject De Groene Zone. Hoewel het merendeel van de Nederlanders dus een groen energiecontract heeft, willen ze geen last hebben van de productie van deze groene energie. Zo vinden de meeste Nederlanders dat windmolens overlast geven en het uitzicht verpesten. Mensen willen dus wel bijdragen aan een beter klimaat, maar er zelf geen last van hebben. Dit wordt wel het not-in-my-backyard-principe (NIMBY) genoemd. Slechts een klein percentage (12 procent) vindt het geen probleem om in de buurt van een windmolen te wonen.
Ook niet voor korting
Nederlanders staan erom bekend dat ze gek zijn op korting. Toch kan korting of gratis stroom van de windmolen een groot deel van de tegenstanders niet overtuigen (63 procent). Vooral 65-plussers willen absoluut geen windmolen in de tuin. Toch is er een kleine groep Nederlanders wel bereid om voor een korting akkoord te gaan met een windmolen in de tuin (19 procent). De andere groep twijfelt nog (18 procent). Mensen die liever niet in de buurt van een windmolen willen wonen, kunnen toch nog een steentje bijdragen aan een beter klimaat. Dat kan door online energie vergelijken en over te stappen naar een groene energieleverancier of -contract. Door over te stappen naar een andere energieleverancier kunnen mensen dus geld besparen en bijdragen aan CO2-vermindering.
Energiebesparende maatregelen treffen
Woningeigenaren die nog wat extra geld willen besparen, kunnen investeren in energiebesparende maatregelen. De basis van energie besparen is goede isolatie. Op deze manier hoeft er minder gestookt te worden om de woning aangenaam te houden. Hierdoor wordt de energierekening vanzelf lager. Vormen van isolatiemogelijkheden zijn spouwmuurisolatie, dakisolatie en vloerisolatie. Woningeigenaren kunnen hiervoor ook subsidie aanvragen. Ook met kleine energiebesparende maatregelen, kunnen mensen al aan energie besparen. Eind vorig jaar ontvingen alle eigenaren van een koopwoning in Gemert-Bakel een voucher ter waarde van 70 euro. Hiermee konden zij energiebesparende producten kopen. Zoals ledlampen en radiatorfolie. Een mooie eerste stap naar duurzaam wonen.