WONEN IN EEN KASTEEL IN GEMERT

Wonen in een kasteel is niet voor iedereen weggelegd. Toch gaat dit mogelijk worden in Gemert. In het centrum staat het Kasteel van Gemert. Het kasteel wordt gerenoveerd en krijgt negen luxe appartementen. Al met een sim only abonnement zijn de eerste impressiefoto´s te bekijken, maar er moet wel met een flink prijskaartje rekening worden gehouden.

Het Kasteel van Gemert
Aan de Kasteellaan in Gemert ligt het statige en zeer oude Kasteel van Gemert, dat ooit nog door echte ridders is bewoond. Het oudste gedeelte van het kasteel werd in 1391 gebouwd. Tot de middeleeuwen woonden hier de ridders van de Duitse Orde. Dit was een geestelijke ridderorde die deelnam aan de kruistochten. Het huidige hoofdgebouw waar de appartementen in gebouwd gaan worden, stamt uit 1740. Dit is een gebouw in Lodewijk XIV-stijl. Het hoofdgebouw is opgezet in U-vorm met hierin een binnenplaats. Nadat het kasteel vanaf 1794 in handen kwam van de Fransen werd het kasteel in 1834 door Jonkheer Adriaan van Riemsdijk aangekocht. Rond 1881 dienden zich nieuwe eigenaren aan, de Jezuïeten die uit Frankrijk werden verdreven. Nadat de Jezuïeten ten tijde van de Eerste Wereldoorlog weer naar Frankrijk teruggingen, vestigden zich de paters van de Congregatie van de Heilige Geest zich in het kasteel. In 2017 kocht vastgoedontwikkelaar BL Huisvesting het kasteel. BL Huisvesting gaat het kasteel renoveren, zodat de droom van wonen in een kasteel voor de kopers gaat uitkomen.

Overige fases van de renovatie
De renovatie van het hoofdgebouw voor de negen luxe appartementen kan in het voorjaar van 2021 definitief doorgaan. Hiervoor heeft de gemeenteraad toestemming gegeven. Dit is fase 1. Maar er zijn meerdere fases en die zijn nog niet allemaal definitief goedgekeurd. Op het terrein van het kasteel komen nog 15 patiowoningen, een klein appartementencomplex met 25 appartementen en een viertal kasteelboerderijen. De patiowoningen worden laagbouw, zodat de oude sfeer behouden blijft. De ontwerpen van het appartementencomplex en de woonboerderijen zijn nog niet vastgesteld en zullen op een later tijdstip worden gepresenteerd. Er komt een bezoekersruimte met horeca, want het kasteel blijft open voor rondleidingen en bijeenkomsten. Er stond ook een theater gepland, maar dit plan is uiteindelijk afgeschoten. Omdat deze fases nog niet definitief zijn, kunnen aan de plannen nog wijzigingen aangebracht worden.

Bereik van het kasteel en parkeren
Hoewel de reacties van de omwonenden wisselend zijn over de nieuwe plannen, schijnt het grootste punt van zorg de bereikbaarheid en het parkeren bij het kasteel te zijn. Bewoners zijn bang dat er extra verkeersdrukte komt en ook de wijze waarop in parkeervoorzieningen wordt voorzien is voor veel omwonenden nog een vraag. Er wordt nog gekeken of het kasteel via een andere weg bereikbaar te maken is en diverse parkeerplekken komen volgens de laatste plannen ondergronds. Het komende jaar zullen daarom nog diverse plannen omtrent het Kasteel van Gemert in de gemeenteraad besproken worden.

Livestreams

Volgende Live Uitzending:

Commissievergadering 28, 29 en 30 maart 20:00 uur.

Raadsvergadering 13 april 19:30 uur.

Advertenties