Hey, het is oké!
Kan jouw kind goed omgaan met tegenslagen en uitdagingen? En durft hij of zij hulp te vragen als dat nodig is? Doet jouw kind de dingen die voor hem of haar belangrijk zijn? Of vindt hij of zij het moeilijk om een eigen plek te vinden in de maatschappij?
In deze week van de zogenoemde “mentale” of “psychische” gezondheid besteden we extra aandacht aan mentale weerbaarheid en fitheid voor onze jeugd.
Veeleisende omgeving voor kinderen
Voor onze kinderen en jongeren ligt de druk in de huidige maatschappij hoog. Als opvoeders is het aan ons de taak om hen om te leren gaan met verandering, teleurstelling en negatieve gebeurtenissen. Door hier over te praten en naar je kind te luisteren, leert je kind dat deze minder leuke gevoelens ook bij het leven horen en leren ze veerkracht te ontwikkelen.
Onbewust geven we ons kind mee dat ze moeten voldoen aan een hoge norm:
Vraag je na een spreekbeurt: Was het leuk? Of vraag je: Ging het goed?
Zeg je voor een wedstrijd: Wel winnen, hè? Of zeg je: Veel Plezier!
En wat zeg je dan wanneer ze de examens in gaan? Zeg je goed je best doen en een hoog punt halen? Of zeg je: Je hebt je goed voorbereid, het gaat je vast lukken! Ik heb er vertrouwen in!
Aandacht voor mentale weerbaarheid door onderwijs en ondersteuning van ouders
Soms is er wat extra nodig om kinderen zich mentaal beter te laten voelen.
Voor kinderen in de basisschool leeftijd worden er met regelmaat Rots en Water trainingen gegeven door Team Jeugd. Daarin leren de kinderen sociale vaardigheden die hen uiteindelijk vertrouwen in zichzelf geven. Voor jongeren die naar de middelbare school gaan, zijn er STORM- trainingen die in samenwerking met de GGZ, GGD, School en Team Jeugd worden georganiseerd. Daarin leren jongeren hoe ze negatieve gedachten, positief kunnen beïnvloeden zodat ze zich mentaal beter voelen.
Als ouder, opvoeder, familielid, kun je alle steun aan het kind geven om om te leren gaan met successen én met tegenslagen. Zodat het veerkracht heeft om zich te ontwikkelen tot een mooi volwassen persoon. Heb je vragen of wil je graag eens praten met een consulent? Neem dan contact op met Team jeugd van gemeente Gemert-Bakel.
Meer weten
Check hoe jij een jongere kunt helpen met ‘De Checkers’ (de-checkers.nl). Daarnaast vind je gesprekstips op de website van Hey, het is oké (www.heyhetisoke.nl).
Gemeente Gemert-Bakel