Nog meer vluchten met F-35’s boven de Peel

Niet een paar weken maar het hele jaar door wil Defensie Vliegbasis Vredepeel gebruiken voor vluchten met de F-35. Of het ook daadwerkelijk zo ver komt, moet binnenkort blijken. In de betrokken gemeenten zijn ze er niet gerust op.

Begin volgend jaar wordt duidelijk wat er gaat gebeuren met de voormalige vliegbasis aan de noordoostrand van de Peel. Wordt de slapende basis weer in gebruik genomen door de luchtmacht? En zo ja, wat hangt de Peel dan eigenlijk boven het hoofd.

De bezorgdheid daarover bij de betrokken gemeentebesturen is groot, zo weten we al langer. In december van het vorig jaar is de zogeheten nota reikwijdte en detailniveau opgesteld. In die nota wordt gesproken over reactivering van de vliegbasis Vredepeel. Dat betekent dat het dan een vliegbasis wordt met alles erop en eraan, inclusief F-35’s die op Vredepeel gestationeerd worden.

Of het ook zover komt, is nog lang niet zeker. Mocht de slapende basis weer in gebruik worden genomen, dan zal de bestaande start- en landingsbaan volledig gerenoveerd moeten worden. Ook zal er het nodige moeten worden bijgebouwd aan hangars, kantoor- en opslagruimte.

Betrokken gemeenten en bewonersorganisaties, verenigd in een overlegcomité, vrezen vooral voor de opstijgende en dalende straaljagers. Die herrie dreigt de leefbaarheid voor (direct-) omwonenden, tot in Eindhoven aan toe, aan te tasten.

Bron: Eindhovens Dagblad

Livestreams

Volgende Live Uitzending:

Raadsvergadering 17 Oktober 19:30 uur.

Advertenties