Onderzoek naar geologische breuken via glasvezelnet

Tot de zomer voert de universiteit van Bochum voor Geopark Peelhorst en Maasvallei onderzoeken uit naar hoe geologische breukenstelsels lopen en zich bewegen in onder meer Gemert-Bakel en Boekel.

Tot de zomer vindt het onderzoek plaats in het glasvezelnet in de gemeenten Gemert-Bakel, Boekel, Deurne en Land van Cuijk. Als de resultaten succesvol zijn, volgen meer metingen in het Geopark-gebied. Alle metingen worden gedaan in ongebruikte kabels van het glasvezelnet. 

In deze regio zitten diverse breuken in de aardkorst, waarvan de bekendste de Peelrandbreuk is. In het totale Geopark-gebied gaat het om 500 kilometer aan breuken. Druk op deze breuken kan zorgen voor (kleine) aardbevingen. De bekendste is die bij Roermond in 1992 met een kracht van 5,8 op de schaal van Richter. Maar deze maand werd er ook nog een beving gemeten in Aarle-Rixtel met een kracht van 1,8 op de schaal van Richter.

Ruhr Universität Bochum heeft speciale apparatuur beschikbaar die metingen uit kan voeren over glasvezelkabels die reeds in dit gebied aanwezig zijn. Deze glasvezelkabels die gebruikt worden zijn onderdeel van het netwerk van Open Dutch Fiber dat is aangelegd om de inwoners van onder meer Boekel en Gemert-Bakel van supersnel internet te voorzien. Door enkele ongebruikte vezels beschikbaar te stellen voor dit onderzoek kan over tientallen kilometers nauwkeurig gemeten worden wat er gebeurt in de ondergrond.

Het wetenschappelijke onderzoek van de universiteit van Bochum moet bijdragen aan het ultieme doel van Geopark Peelhorst en Maasvallei, het verkrijgen van de UNESCO-status.

Bron: Gemerts Nieuwsblad

Livestreams

Volgende Live Uitzending:

Raadsvergadering 27 mei 19:30 uur.

Commissievergadering 4, 5 en 19 juni 19:30 uur.

Raadsvergadering Kadernota 26 juni 16:00 uur.

Raadsvergadering 3 juli 19:30 uur.

Advertenties