Aandacht voor mensen met autisme

Autismebegeleiding vanuit een nieuw perspectief

Een kind met autisme heeft impact in een gezin. Thuis gaat het vaak net een beetje anders. Niet alleen ouders hebben vragen, maar ook voor broertjes en zusjes kan het ingewikkeld zijn. De inzet van een gespecialiseerde autisme-expert binnen een gemeentelijk zorgteam wijst uit dat vroege ondersteuning op school of thuis helpt voor kind en gezin.

Yvonne Kuijten werkt als autisme-expert voor de gemeente Gemert-Bakel. Zelf is ze enthousiast over haar werk. “Vanuit een ander perspectief zorg bieden vind ik heel bijzonder. Ik werk puur vanuit de inhoud, ik hoef me niet bezig te houden met administratie of budgetten. In deze rol ben ik voor scholen, huisartsen of collega’s binnen het gemeentelijke zorgteam sparringpartner. Dat betekent dat ik in een vroeg stadium betrokken raak bij een kind. Lang niet altijd leidt dat tot een doorverwijzing, maar als dat wel nodig is, denk ik mee over wat en hoe goed zou zijn voor kind en gezin.” 

Yvonne draagt vanuit haar expertise bij aan tientallen cases. “Mijn inzet varieert. Het ene moment denk ik mee met een jeugdconsulent zodat die zelf verder kan, dan ga ik langs bij een school en in andere gevallen kom ik een hele tijd bij mensen thuis om met het kind en het gezin te werken.” De autisme-expert tot slot: “Ik geef ouders vooral mee dat opvoeden gewoon lastig kan zijn wanneer er sprake is van autisme in een gezin. Dan is het best fijn als iemand dat erkent en tegen je zegt dat je goed bezig bent.”  

Heb je algemene vragen of vragen over ondersteuning als ouder of voor je kind met autisme? Neem dan contact op met Team Jeugd. Dat kan iedere werkdag tussen 9.00 uur en 17.00 uur. Bel naar 0492-378500 of stuur een e-mail naar teamjeugd@gemert-bakel.nl.

Gemeente Gemert-Bakel

Livestreams

Volgende Live Uitzending:

Heel Gemert Danst 12 april 20:00 uur.

Historische optocht 21 april 14:00 uur.

Advertenties