Afsluiting boomplantseizoen 2023-2024! 

In november 2023 hebben we Boomfeestdagen georganiseerd op de Leijgraafhof in De Mortel. Door de vele regen destijds kon de Boomfeestdag op de Nachtegaallaan in datzelfde dorp helaas niet doorgaan. Daarom zijn er opnieuw Boomfeestdagen georganiseerd! De eigenaar van het perceel aan de Nachtegaallaan trof maatregelen zodat de bodem iets droger werd. Zo konden we het boomfeestseizoen van 2023-2024 afsluiten.  

De Boomfeestdagen vonden plaats van dinsdag 12 maart t/m donderdag 14 maart. Het perceel werd in drie lagen aangeplant: een kern, mantel en zoom. Het werd opgebouwd vanuit de zoom (vooral struiken) die opgevolgd werden door de mantel (struiken in combinatie met bomen), die dan weer aansloten op de kern (vooral bomen). Op dinsdag de 12de startten de leerlingen van Het Venster en De Bakelaar: De leerlingen van Het Venster hebben het begin van de kern aangeplant. Alleen de rand dicht langs het bestaande bos was droog genoeg voor het planten van de bomen. Met de leerlingen van de Bakelaar is er geplant op de Vrije Erven, een nieuwbouwproject waar in 2020 ook bos is aangeplant. Omdat niet alle aanplant het heeft overleefd, hebben we daar kunnen planten en hebben we ook het bos iets uitgebreid.   

Woensdag 13 maart was De Samenstroom aan de beurt. In verband met de nattigheid en modder op de Nachtegaallaan is op deze dag een ander perceel aangeplant. Aan de andere kant van het bos, op de Vogelenzang. Op dit perceel zijn een houtsingel en twee bosjes aangeplant. Op 14 maart zijn de leerlingen van de Kleine Kapitein en De Klimboom als laatst aan de beurt geweest. Met hen is nog een deel aangeplant op de Vrije Erven en hebben we de zoom kunnen planten.   

Tijdens de boomplantdagen werden we geholpen door vrijwilligers van IVN Bakel Milheeze De Rips, De Specht, Stichting Landschap Bakel-Gemert en de Jeugdnatuurwacht Bakel Milheeze De Rips. Stichting Velt heeft weer voor een hapje en een drankje gezorgd.   

Door het aanplanten van een kern, mantel en zoom wordt een natuurlijke overgang van het veld naar het bos gecreëerd. Verschillende diersoorten en insecten kunnen hier hun leefomgeving vinden. Dit perceel sluit mooi aan op bestaande bossen. Er zijn ook mogelijkheden om in uw eigen tuin bij te dragen aan de biodiversiteit en/of duurzaamheid. Kijk daarvoor op https://www.gemert-bakel.nl/duurzaamheid.  

Gemeente Gemert-Bakel

Livestreams

Volgende Live Uitzending:

Commissievergadering 3, 4 en 5 september 19:30 uur.

Advertenties