Een huishouden van Jan Steen?

Op dinsdag 28 november om 19.30 uur organiseert Heemkundekring Bakel en Milheeze een lezing “De geschiedenis van het huishouden” in De Berken, Kerkeind 40, Milheeze

Een huishouden van Jan Steen is een huishouden waar chaos is. Voor die chaos was moeder de vrouw verantwoordelijk, want de rolverdeling tussen man en vrouw was tot eind jaren zestig van de vorige eeuw heel strak. De mannen zorgden voor het geld en de vrouw voor het werk binnenshuis. Rijke vrouwen hadden personeel voor het huishouden, maar de meeste vrouwen deden alles zelf.

Een huisvrouw was de hele dag, zeven dagen in de week, met het huishouden bezig. Als ze even kon zitten, deed ze een greep in de mand met sokken die gestopt moesten worden. De zorg voor kinderen en het eten had de meeste prioriteit. Daarnaast was schoonmaak een taak die veel tijd vergde. Immers de stofzuiger en de wasmachine waren nog niet uitgevonden. En Nederlanders stonden in het buitenland bekend als een schoon volkje, want ze schrobden zelfs de stoep.

Gezegend waren de vrouwen die een moestuin hadden en eventueel wat kippen voor de eieren en een varken om vet te mesten. Deze vrouwen hadden minder moeite om rond te komen.

In de 19e eeuw krijgt de huisvrouw een taak erbij. Ze moest ervoor zorgen dat het huis ook gezellig was, een plek waar man en kinderen graag thuiskwamen. Huishouden wordt een vak. De vrouw leerde dat op de huishoudschool en uit boeken die haar hielpen. Tegenwoordig werken veel vrouwen en is huishouden een veel tijd vergend nevenactiviteit.

Ineke Strouken vertelt over de geschiedenis van het huishouden. Ze is gespecialiseerd in de geschiedenis van het dagelijks leven en tradities. Lang was ze directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en het Kenniscentrum voor Immaterieel Erfgoed Nederland. Ze is auteur van boeken als ‘Wat vieren wij’ en Tradities in Brabant’’ .
Heemkundekring Bakel en Milheeze

Livestreams

Volgende Live Uitzending:

Commissievergadering 3, 4 en 5 september 19:30 uur.

Advertenties