Gemeente eist opnieuw duidelijkheid over vliegbasis De Peel

Dat de gemeente Gemert-Bakel tegen heropening van vliegbasis De Peel, is geen nieuws. Maar dat er nog altijd onduidelijkheid is of de vliegbasis nu wel of niet gereactiveerd wordt, steekt het gemeentebestuur enorm.

Al enkele jaren wordt gesproken over heropening van de vliegbasis in Vredepeel, waarvan de aanvliegroutes onder andere boven Gemert-Bakels-grondgebied liggen. De plannen van defensie waren eerst om achttien weken per jaar te oefenen op de vliegbasis met de nieuwe F35-straaljagers. Dit is inmiddels gewijzigd. Er wordt nu gekeken naar meer oefenmomenten voor de F35-straaljagers en er wordt onderzocht of er een zogenaamde zandlandingsbaan kan worden aangelegd, voor het opstijgen en landen van transportvliegtuigen. De prioriteit van defensie ligt in dezen wel bij vliegveld Deelen op de Veluwe. Ook uitbreiding van helikoptergebruik is een optie

Geluidshinder is het grootste tegenargument van Gemert-Bakel en omliggende gemeenten voor heropening van de nu ‘slapende’ vliegbasis.

Vorige week sprak Van Veen opnieuw met de staatssecretaris, die hij andermaal op het hart drukte om snel met een besluit te komen. De oproep van Van Veen ten spijt lijkt een snelle beslissing over wel of niet heropening van vliegbasis De Peel niet in het verschiet te liggen. Een definitief besluit wordt door het huidige, demissionaire, kabinet overgelaten aan het nieuwe kabinet. Inwoners zullen dus nog in onzekerheid blijven over de toekomst van de vliegbasis.

Bron: Gemerts Nieuwsblad

Livestreams

Volgende Live Uitzending:

Commissievergadering 3, 4 en 5 september 19:30 uur.

Advertenties