Gemert betaalt toch mee aan Eindhovens busstation

In principe is het openbaar vervoer – dat betekent in Gemert de bus – het meest ideaal. Het vermindert het aantal auto’s op de weg en zo de uitstoot van CO2 en andere gassen, je wordt rustig naar je bestemming gebracht terwijl je onderweg je krantje leest, je huiswerk maakt of op je telefoon bezig bent en bussen kunnen soms soepeltjes langs files rijden. Een sprookje!

Helaas is het niet zo sprookjesachtig als je van Gemert naar Eindhoven reist: er staan al (niet passeerbare) files op de weg naar Beek en Donk, de Beekse brug is een nachtmerrie en ook op de rest van de route gaat het niet zo soepel als gewenst. Heb je in Gemert wellicht nog redelijke keuze om in de bus een zitplaats uit te kiezen, als de bus eenmaal in Beek en Donk aankomt, mag je meestal blij zijn als je nog gewoon een staplaats hebt. Zeker bij de bushalte bij Bavaria is het in de ochtendspits enorm druk met veelal scholieren die hun bus naar Eindhoven moeten pakken. En dat is jaren zo.

Vervoerder Bravo geeft zelf aan dat de dienstverlening na corona niet altijd optimaal is geweest. Er zijn minder bussen gaan rijden, onder meer door een tekort aan chauffeurs en harde bezuinigingen. De dienstregeling werd aangepast en er gingen simpelweg per uur minder bussen rijden, met als gevolg dat die bussen natuurlijk (in de spits) voller en voller werden. Een degelijk alternatief voor vooral inwoners vanuit kerkdorpjes is er bijna niet meer. Hen rest tegenwoordig niets veel anders dan de auto te pakken en maar achteraan sluiten in de file.

En toen vroeg de Metropool Regio Eindhoven om een bijdrage voor de aanleg van onder meer een nieuw busstation in Eindhoven. Het is logisch dat dit bij betrokken gemeenteraden vragen oproept. Gemert-Bakel en Laarbeek zouden ieder zo’n 1,6 miljoen euro moeten bijdragen. Laarbeek heeft dit al gedaan maar Gemert-Bakel heeft om de bovenstaande redenen lang tegengestribbeld. Maar ook Gemert-Bakel laat zijn verzet nu varen en zal begin februari het bedrag overmaken. Ze willen de solidariteit in de Brainportregio niet in gevaar brengen.

Bron: Gemerts Nieuwsblad

Livestreams

Volgende Live Uitzending:

Commissievergadering 3, 4 en 5 september 19:30 uur.

Advertenties