Gemert Weet: Kasteel “De Waterstroom”

We schrijven het eind van de 12e eeuw. Gemert, een gebied bestaande uit woeste gronden, wordt gevormd. De leden van de familie Van Gemert ontginnen de grond en stichten hoeven. Middelpunt van de gemeente in deze tijd was het Hooghuis van Gemert, het eerste kasteel, omgeven door een gracht en met een valbrug. Rutger en diens broer Willem van Gemert waren twee van de eerste ridders en heersers van wat we nu kennen als de gemeente Gemert-Bakel.

Voor één avond keerde ridder Rutger, van de Duitse Orde van Gemerth, terug naar het oude vertrouwde stekje, alwaar hij samen met twee van zijn broeders de toegang tot het kasteel “De Waterstroom” bewaakte. Op zaterdag 4 november werd namelijk door de Gemertse Watervrienden het zwembad bij Fitland voor één avond omgetoverd tot een heus kasteel. Via een met rode loper en fakkels uitgeruste zijingang kwamen de deelnemers van de dorpsquiz Gemert Weet naar het kasteel om een opdracht uit te voeren. Na het betalen van 10 gouden dukaten en een controle op echtheid door ridder Rutger en zijn broeders,  mocht men zich omkleden en doorlopen naar de ingang van het kasteel.

Aangekomen bij de heks die de ophaalbrug bewaakte kreeg men te horen wat de opdracht was. Via de ophaalbrug moest men door de gracht het kasteel zien binnen te dringen. In het kasteel aangekomen waren er 10 wapenschilden van de Gemeente Gemert opgehangen aan de muren. Elk schild had een letter. Met deze 10 letters en wat puzzelwerk, voor sommigen ook wat hoofdbrekens, konden de deelnemers het woord “KRUISTOCHT” samenstellen.

Met veel plezier en enthousiasme was de opdracht en aankleding voorbereid door een team vrijwilligers van de Gemertse Watervrienden. Lastig om dit in het geheim te doen, daar zich ook een team van de Watervrienden had ingeschreven om aan de dorpsquiz mee te doen. Maar ook het eigen team had geen idee dat zij voor een opdracht naar het zwembad moesten komen. Het was een mooie en geslaagde avond met enthousiaste deelnemers vanuit de verschillende teams.

Naast het zorgen voor zwemonderwijs en een breed aanbod aan  recreatief zwemmen, is het ondersteunen van activiteiten die de sociale verbondenheid bevorderen een van de kernwaarden waar de Gemertse Watervrienden sinds de oprichting voor staan. Voor meer informatie www.gemertsewatervrienden.nl

Livestreams

Volgende Live Uitzending:

Raadsvergadering 27 juni 16:00 uur.

Raadsvergadering 4 juli 19:30 uur.

Advertenties