Hackaanval legt website provincie plat

De website van de provincie Noord-Brabant is op 25 maart sinds ongeveer 13.45 uur onbereikbaar. Vermoedelijk gaat het om een DDoS-aanval. De site wordt dan overspoeld met verkeer, waardoor die niet of moeilijk bereikbaar is. Wie erachter zit, is onduidelijk.

Ook de websites van de provincies Groningen en Noord-Holland zijn niet bereikbaar. De website van Overijssel kampt met problemen.

Het zou kunnen dat de aanvallen het werk zijn van pro-Russische hackers, die systematisch Europese overheidssites aanvallen als onderdeel van hybride oorlogsvoering. In Nederland werden eerder de sites van onder meer de rechtspraak, de Eerste Kamer, de Kamer van Koophandel, de Bank Nederlandse Gemeenten, OV-NL, Maastricht Aachen Airport en meerdere havens op deze manier bestookt.

Bij een DDoS-aanval wordt zoveel verkeer gestuurd naar een server dat die de toestroom niet aankan. Dat gaat meestal via gekaapte apparaten. De server bezwijkt onder de druk, waardoor de website onbereikbaar wordt. Zulke aanvallen zijn vrij eenvoudig uit te voeren, en online kunnen ze ook worden besteld, het vergt niet veel kennis.

Bron: Omroep Brabant

Livestreams

Volgende Live Uitzending:

Heel Gemert Danst 12 april 20:00 uur.

Historische optocht 21 april 14:00 uur.

Advertenties