Herinneringen ophalen aan weekblad De Streek

Deze maand is het vijftig jaar geleden dat in Gemert het plaatselijk weekblad De Streek werd opgericht. De door vrijwilligers gerunde krant heeft vijftien jaar bestaan, van 1973 tot 1988. Heemkundekring De Kommanderij Gemert belegt op donderdag 12 oktober een Heemavond om met geïnteresseerden terug te blikken op de rol die De Streek in Gemert heeft gespeeld.

Het eerste nummer verscheen op woensdag 3 oktober 1973, zonder titel en zonder naam. In een inleidend woordje op de voorpagina schreef de redactie dat de krant werd uitgegeven door een onafhankelijke stichting, van en voor de Gemertse bevolking. De Gemertenaren mochten middels een prijsvraag zelf de naam kiezen, waarna boven het derde nummer voor het eerst de naam De Streek prijkte.

Bezoekers aan de Heemavond kunnen samen met vrijwilligers van het eerste uur herinneringen ophalen aan het Streek-tijdperk, waarin de krant ook zijn Streekfestival organiseerde. De krant werd in 1988 opgeheven door een gebrek aan vrijwilligers, maar ook omdat de lokale omroep de informatievoorziening naar de bevolking toe overnam.

De avond over De Streek vindt plaats in de Refter van het voormalige klooster Nazareth aan het Hof van Nazareth 53 in Gemert. De bijeenkomst duurt van 20.00 tot 22.00 uur en is gratis toegankelijk.

Livestreams

Volgende Live Uitzending:

Heel Gemert Danst 12 april 20:00 uur.

Historische optocht 21 april 14:00 uur.

Advertenties