Herkennen en doorverwijzen bij laaggeletterdheid

Mensen die niet (goed) kunnen lezen en schrijven zijn laaggeletterd. Zij hebben te beperkte taal-, reken- en/of digitale vaardigheden. In onze maatschappij is dat best een probleem. Denk aan solliciteren, het lezen van een bijsluiter bij medicijnen, het aanvragen van toeslagen of reizen met het openbaar vervoer.

Misschien ken je wel iemand die regelmatig uitspraken heeft als: “bril vergeten” en “schrijf ik thuis wel op”. Of een trucje gebruikt zoals andere mensen sturen om namens hem te praten of iets te doen. Andere signalen zijn, bijvoorbeeld: kinderlijk schrijven, nooit een e-mail sturen, nooit voor (klein) kind voorlezen, geen afspraken noteren en de ogen niet bewegen over de tekst. In de gemeente Gemert-Bakel heeft 17% van de inwoners moeite met basisvaardigheden. Dus jij komt ze in je (vrijwilligers)werk vast ook tegen. Bij het Taalhuis worden deze mensen verder geholpen. En dat helpt jou ook weer in je werk!

Workshop

Het Taalhuis organiseert in november voor iedereen de workshop Herkennen en doorverwijzen. In deze workshop leggen ze uit hoe moeilijk het in onze maatschappij is als je basisvaardigheden mist. Hoe maak je dit bespreekbaar? En hoe verwijs je door naar de juiste ondersteuning of scholing? Je gaat het probleem zelf ervaren tijdens een escapespel en gaat met elkaar in gesprek om ervaringen en ideeën uit te wisselen.

Wanneer?

De workshop is op drie verschillende momenten. Dus er zit vast een datum tussen die je past! De workshop Herkennen en doorverwijzen is gratis.

Gemeente Gemert-Bakel

Livestreams

Volgende Live Uitzending:

Commissievergadering 3, 4 en 5 september 19:30 uur.

Advertenties