Kerken Elsendorp en De Rips geen monumenten

Ook de katholieke kerken in Elsendorp en De Rips komen niet op de gemeentelijke monumentenlijst. Eerder al haalde een verzoek om de Gemertse Gerarduskerk tot monument uit te roepen het niet.

Het Cuypersgenootschap, dat zich inzet voor behoud van monumentale gebouwen in Nederland uit de negentiende en twintigste eeuw, is teleurgesteld. Men heeft nu bij de gemeentelijke commissie bezwaarschriften bezwaar gemaakt tegen de besluiten om de kerken in De Rips en Elsendorp niet op de monumentenlijst te plaatsen. Tegen het besluit om de Gerarduskerk de monumentenstatus te onthouden, loopt een procedure bij de bestuursrechter.

Volgens het Cuypersgenootschap zijn alle drie de kerken fraaie voorbeelden van twintigste-eeuwse architectuur. Bovendien zijn de kerken ontworpen door in Nederland gerenommeerde architecten.

Stichting Goed Wonen heeft intussen vergevorderde plannen om de Elsendorpse kerk om te bouwen tot een appartementencomplex. Op een deel van het plein naast de kerk komen ook woningen.

Omroep Centraal TV heeft het afgelopen jaar een serie films gemaakt over alle kerkgebouwen in onze gemeente: ‘Kerkgebouwen’, serie 1 t/m 6. U kunt deze bekijken via onze website of YouTube.

Bron: Eindhovens Dagblad

Livestreams

Volgende Live Uitzending:

Heel Gemert Danst 12 april 20:00 uur.

Historische optocht 21 april 14:00 uur.

Advertenties