Kom op de koffie bij het Taalhuis op de markt

In Gemert-Bakel hebben veel mensen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Ook kunnen zij moeite hebben met het omgaan met een computer of mobiele telefoon.

Wethouder Wilmie Steeghs: “Het gevolg daarvan is dat je daardoor niet kunt meedoen. Of je begrijpt  iets niet goed. Daarom investeren we in onze gemeente in het Taalhuis.  Daar kun je naartoe als je meer op het gebied van taal of digitaal wilt leren. Er wordt dan samen met jou gekeken hoe we je kunnen helpen.”

Op maandag 11 september staan de mensen van het Taalhuis van 13.00 tot 16.00 uur op de markt in Gemert. Voel je welkom om daar onder het genot van een gratis kopje koffie een praatje te maken en je vragen over laaggeletterdheid  te stellen.

‘Dat vul ik thuis wel even in’

Denk je tijdens het lezen van dit bericht aan iemand uit je omgeving? Veel mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, vinden het lastig om daar over te praten. Ze redden zich op hun eigen manier, maar komen soms in de problemen als er iets in hun leven verandert. Bijvoorbeeld bij het overlijden van hun partner, bij een scheiding of bij het krijgen of uit huis gaan van kinderen. Om iemand te kunnen helpen is het handig om te weten waar je op moet letten. Signalen kunnen zijn dat iemand zegt: ‘dat vul ik thuis wel even in’ of ‘ik ben mijn bril vergeten, kun jij het even voorlezen?’. Als je vermoedt dat iemand laaggeletterd is, ga dan het gesprek aan. Laat weten dat het niets is om je voor te schamen, dat er heel veel mensen zijn die hier mee worstelen en het Taalhuis er is om te helpen.

Voorkomen is beter dan genezen

Moeite hebben met lezen, schrijven en computeren komt nietalleen voor bij ouderen of nieuwkomers. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 1 op de 9 ouders van jonge kinderen laaggeletterd is en daardoor moeite heeft om hun kinderen voor te lezen of te ondersteunen bij hun schoolwerk. Hun kinderen hebben daardoor later ook weer vaker problemen. Daarom zet Taalhuis Gemert-Bakel ook in op preventie met verschillende activiteiten voor ouder en kind. Eens in de twee weken zorgen vrijwilligers bijvoorbeeld op vrijdagochtend voor een gezellig voorleesmoment voor ouders en peuters met een taalachterstand in het Nederlands in de bibliotheek. En de vrijwilligers van de VoorleesExpress komen thuis bij kinderen die moeite hebben met taal. Een half jaar lang gaan zij met deze gezinnen aan de slag met taal en (voor)lezen.

Ben je niet in de gelegenheid om maandag  11 september naar de markt te komen, maar  wil je wel graag meer weten ? Dan kun je  jouw vraag ook mailen naar info@taalhuisgemert-bakel.nl of binnenlopen bij het Taalhuis, iedere maandagavond tussen 19.30 en 21.30 uur en donderdagochtend tussen 9.30 en 11.30 uur in de Bibliotheek in de Eendracht.

Gemeente Gemert-Bakel

Livestreams

Volgende Live Uitzending:

Commissievergadering 3, 4 en 5 september 19:30 uur.

Advertenties