Laaggeletterdheid in onze gemeente

Bijna 4.000 inwoners van gemeente Gemert-Bakel hebben moeite met lezen, schrijven, rekenen of digitale vaardigheden. Meer dan de helft van deze mensen heeft gewoon een betaalde baan. 

Wie niet goed kan lezen en schrijven, heeft daar elke dag last van. Brieven van de overheid zijn niet goed te begrijpen, grip houden op geldzaken is moeilijk, de kinderen voorlezen gaat niet, doorgroeien in het werk is lastig… Problemen met taal beperken het leven in alle opzichten. En dat levert veel stress op.

Taalproblemen komen veel voor. Meer dan 2,5 miljoen Nederlanders die ouder zijn dan zestien jaar, hebben moeite met taal, rekenen of digitale vaardigheden. Grote kans dus dat bij jou in het bedrijf ook mensen werken die worstelen met lezen, zonder dat collega’s dat weten. Want mensen die niet goed kunnen lezen, proberen dat vaak verborgen te houden. Ze schamen zich ervoor. Deze signalen kunnen aantonen dat iemand moeite heeft met lezen of schrijven:

• Ze kijken alleen naar een tekst. Zónder hun ogen te bewegen;

• Ze gebruiken geen komma’s of punten;

• Ze groeien niet verder in hun werk;

• Ze zijn veel te vroeg of te laat bij afspraken;

• Ze gebruiken vaak smoezen, zoals ‘sorry, ik ben mijn bril vergeten’.

Wil je meer weten hierover? Kijk dan op onsgemertbakel.nl/taalhuis. Wil je collega’s helpen zich te ontwikkelen? Neem contact op met taalhuis@roc-teraa.nl of via 06-44225701.

Gemeente Gemert-Bakel

Livestreams

Volgende Live Uitzending:

Commissievergadering 3, 4 en 5 september 19:30 uur.

Advertenties