Lezing: Dieren in en rondom onze vijvers

Nadat ik in de Berken in Ommel ben komen wonen, was een van de eerste zaken die ik buitenshuis heb aangepakt het aanleggen van een vijverpartij; veel later kwam er daar nog een bij. Uit ervaring was het me al wel bekend dat water een zeer sterke aantrekkingskracht heeft op allerlei dieren en daarbij is de grootte van het wateroppervlak vaak van weinig belang. Het resultaat, zeker gezien over vele jaren, overtrof echter mijn hoogste verwachtingen.

Mijn eerste gedachte was vooral om leefruimte te bieden aan libellen, een insectengroep waarin ik en ook mijn partner Riek van den Bosch bijzonder geïnteresseerd waren en nog steeds zijn. Vissen waren daardoor minder gewenst, mede ook omdat er hoop was op de komst van salamanders. Hierop echter hebben we ruim twintig jaar moeten wachten, maar ze kwamen wel.

Kikkers kwamen er al snel vanzelf en vele dikkopjes hebben in de loop der jaren onze vijvers als kikker verlaten.

Naast deze algemeen bekende, aan water gebonden dieren, kwamen er ook vele andere soorten zoals kevers, wantsen en vlinders, maar ook zoogdieren en vogels een korter of langer bezoek brengen aan onze vijvers.

Veel van deze dieren heb ik op foto vast weten te leggen waardoor ik een aantal van de ervaringen van Riek en mij met de ‘Dieren in en rondom onze vijvers’ met u kan delen. Tijdens een lezing op 25 januari in het IVN Clubgebouw, Geneneind 2a, 5761RH Bakel in Bakel, aanvang 19.30 uur, wil ik u graag te ontmoeten om samen van deze bijzondere wereld te kunnen genieten.
ivnbakel@hotmail.com

IVN Gemert-Bakel

Livestreams

Volgende Live Uitzending:

Raadsvergadering 4 juni 19:30 uur.

Commissievergadering 18,19 en 20 juni 19:30 uur.

Advertenties