Om hulp vragen lastig? Neem dan contact op met de dorpsondersteuner

Elkaar een handje helpen in de buurt? Inwoners van onze gemeente doen graag iets voor een ander maar dan moet er wel een beroep op hen worden gedaan. En dat laatste gebeurt op verschillende plekken nog te weinig. Dorpsondersteuners Hannie Penninx en Linda van Melis: “Vraagverlegenheid komt nog best vaak voor. Wij zijn er om de mensen te helpen bij het vinden van een passende oplossing voor hun hulpvraag”.

30 september 2023 is uitgeroepen tot de “Dag van de dorpsondersteuner”. Een mooi moment om stil te staan bij het werk van het 13-koppige dorpsondersteuningsteam Gemert-Bakel. Hannie Penninx uit Elsendorp was de eerste dorpsondersteuner in Nederland. Linda van Melis is dit jaar – ruim 10 jaar later – juist gestart als dorpsondersteuner, maar dan specifiek voor vragen die over kinderen gaan.

“Wij leggen verbindingen tussen mensen die iets vragen en mensen die willen helpen. Bijvoorbeeld met het onderhoud in de tuin, oppas voor een gehandicapt kind, het vervoer naar familie of ziekenhuis en een praatje of klusje bij iemand thuis” geeft Hannie aan. Om goed te begrijpen wat er nodig is, gaan de dorpsondersteuners thuis op bezoek bij mensen die een hulpvraag hebben en zelf het antwoord niet (meer) kunnen vinden. “Wij luisteren naar het verhaal en zoeken samen naar een oplossing dicht bij huis”, geeft Linda aan. “En mocht er meer hulp nodig zijn, dan brengen we de mogelijkheden in kaart en wijzen wij de weg”. De dorpsondersteuners werken samen in een groot netwerk van (professionele) organisaties die actief zijn in gemeente Gemert-Bakel.

Elk dorp in onze gemeente heeft een of meer dorpsondersteuners. “Elke dorpsondersteuner is bekend met het dorp en weet wat er speelt”, vertelt Hannie Penninx. “Elke vraag pakken we op en we laten pas los als het is opgelost. Zijn er vragen die bij meer mensen spelen? Dan bundelen we deze in een project, zoals de speelmiddag voor kinderen met een rugzakje, een centraal eetpunt of gezamenlijk vervoer. De ene keer lukt dat heel snel, en soms is het een wat langer traject. Ik merk dat mensen het fijn vinden dat ze hun vraag bij de dorpsondersteuner mogen neerleggen. En dat hoeft echt niet altijd via een officiële aanvraag of telefonisch. Sterker nog: veel mensen benaderen mij gewoon op straat”.

Linda van Melis vult aan: “Voor veel mensen is het lastig om hulp te vragen omdat ze anderen niet tot last willen zijn of denken dat zij zelf het probleem op moeten lossen. Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Je staat er niet alleen voor. Wij kijken graag mee hoe of wie je kan helpen om je probleem op te lossen. Een oplossing kan soms heel dichtbij zijn”.

Linda van Melis is er specifiek voor vragen over opvoeden en opgroeien bijvoorbeeld als je je zorgen maakt over je kind of als er problemen zijn in je gezin. Hannie ondersteunt Linda hier bij. De jeugdvragen zijn heel divers, denk bijvoorbeeld aan het zoeken van een speelmaatje, het vinden van de juiste vrijetijdsbesteding of aan het koppelen van vraag- en steungezinnen.

Alle andere dorpsondersteuners zijn bereikbaar voor ondersteuning bij het langer (zelfstandig) thuis kunnen blijven wonen.

Benieuwd welke dorpsondersteuner in jouw dorp werkzaam is? Je vindt hun contactgegevens op de webpagina over de aanspreekpunten in de buurt.

Gemeente Gemert-Bakel

Livestreams

Volgende Live Uitzending:

Raadsvergadering 4 juni 19:30 uur.

Bisschop vormt vormelingen 31 mei 19:00 uur.

Commissievergadering 18,19 en 20 juni 19:30 uur.

Advertenties