Omgevingswet op 1 januari 2024 ingegaan

De Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging bouw: deze nieuwe wetten vragen om een andere werkwijze die voor iedereen nieuw is. In het begin zal dit best wel wennen en ontdekken zijn. Het nieuwe digitale Omgevingsloket wordt voortdurend verbeterd: de begrijpelijkheid en gebruiksvriendelijkheid. Wij doen er alles aan om iedereen zo goed mogelijk te helpen bij zijn/haar (ver)bouwplannen volgens deze nieuwe wetten en werkwijze.

De Omgevingswet gaat over de ruimte waarin mensen wonen, werken en ontspannen. Deze nieuwe wet voegt oude wetten samen en bevat regels voor wat er buiten te zien, horen en ruiken is. Een vergunning aanvragen voor een nieuw plan of idee kan in het nieuwe digitale Omgevingsloket.
Nieuw digitaal Omgevingsloket
Een vergunning aanvragen of een melding doen, bijvoorbeeld voor een nieuwe dakkapel of een nieuw bedrijfspand. Dat kan in het nieuwe digitale Omgevingsloket.  Dit is een website.
Je vindt er alle informatie en regels over de omgeving van de gemeente, het waterschap, de provincie en het Rijk. Via dit loket kun je online controleren of je een vergunning nodig hebt. Je kunt via het Omgevingsloket online een vergunning aanvragen of een melding doen bij gemeente, provincie of waterschap. Uiteraard kun je ook altijd (eerst) een afspraak maken aan de gemeentebalie of bellen/mailen met de gemeente over je aanvraag voor een vergunning.

Ga naar het nieuwe digitale Omgevingsloket via: www.omgevingswet.overheid.nl/home

Wet kwaliteitsborging bouw (Wkb) is onderdeel van de Omgevingswet. Het heeft tot doel de kwaliteit van de bouw te verbeteren en de positie van de opdrachtgever te versterken. De veranderingen uit de Wkb gelden nu nog alleen voor eenvoudige bouwwerken, zoals eengezinswoningen en kleinere bedrijfspanden.  Een onafhankelijke kwaliteitsborger toetst bouwplannen die vallen onder de Wkb. De kwaliteitsborger let erop dat een bouwwerk bij gereedmelding aan de regels voldoet.

Vragen?
Als je voor jouw bouwplan of initiatief vragen hebt over deze nieuwe wetten, neem dan vooral contact met ons op via telefoonnummer  0492-378 500 of via e-mail gemeente@gemert-bakel.nl. Als je hulp nodig hebt bij het aanvragen van een vergunning via het nieuwe digitale Omgevingsloket, kun je ook bij ons terecht.

Meer informatie
www.gemert-bakel.nl/omgevingswet

Gemeente Gemert-Bakel

Livestreams

Volgende Live Uitzending:

Commissievergadering 3, 4 en 5 september 19:30 uur.

Advertenties