Het Gemerts volkslied is alweer honderd jaar oud; niet mis, zo’n eeuweling! Zou daar nu ook een bankje voor komen? Pastoor Poell (ja, die van het plein met de bushalte) heeft de vier oude strofen honderd jaar geleden gedicht, en bij officiële Gemertse gelegenheden wordt het uit volle borst meegezongen.
Maar wat betekent zo’n eigen volkslied van een dorp nu voor de kinderen in dat dorp? Zou het wat eigentijdser kunnen? Heemkundekring De Kommanderij Gemert heeft daarom het project ‘Tophit’ aan de Gemertse basisscholen aangeboden. En op ’t Einder en De Pandelaar is men daar op ingegaan. Met vragen als ‘Wat is Erfgoed’ is gepraat over de goeie ouwe tijd en om die te illustreren voorwerpen getoond. Bijvoorbeeld een oud fototoestel tegenover een VR-bril, of een oude veldfles tegenover een doplerfles. Het Gemerts Volkslied met zijn dialect is ook een mooi voorbeeld. Vervolgens zijn ze met z’n allen gaan nadenken over een vijfde, nieuw couplet.
OBS ’t Einder heeft het project enige maanden geleden afgesloten, en op 27 februari de kinderen van Jenaplanschool De Pandelaar ook. Het vijfde couplet is klaar om gezongen te worden!
Bron: Gemerts Nieuwsblad