Paddenstoelen wildplukken

In de omgeving van Oss zijn deze week mensen betrapt die paddenstoelen aan het plukken waren. Zij hadden maar liefst vier zakken met in totaal 15 kilo paddenstoelen bij zich. Wildplukken is hot, maar er zijn wel regels. Eetbare natuur is in de eerste plaats de voorraadschuur van de dieren.

Staatsbosbeheer staat op kleine schaal, voor eigen gebruik en op eigen risico wildpluk toe. Voor bijvoorbeeld bramen en paddenstoelen hanteren we daarvoor als uitgangspunt een hoeveelheid van een 250 grams champignonbakje. Staatsbosbeheer beschouwt het op grote schaal en/of commercieel plukken als diefstal en/of beschadiging van zijn terrein.

Bij het plukken van paddenstoelen is extra waakzaamheid geboden. Er zijn gemeenten waar het plukken van paddenstoelen op basis van gemeentelijke verordeningen niet is toegestaan. Plukken is ook voor eigen risico: zeker voor paddenstoelen geldt dat het niet eenvoudig is om niet-giftige van giftige soorten te onderscheiden. Staatsbosbeheer stimuleert het plukken van paddenstoelen daarom niet.

Denk aan een ander, zowel dier als mens. Laat daarom altijd wat vruchten hangen, eikels liggen, paddenstoelen staan voor dieren die ze eten. Zorg er kortom voor dat iedereen op zijn eigen manier kan blijven genieten van de natuur. 

Bron: Staatsbosbeheer

Livestreams

Volgende Live Uitzending:

Heel Gemert Danst 12 april 20:00 uur.

Historische optocht 21 april 14:00 uur.

Advertenties