Ripse missionaris Frans van der Hoff overleden

In zijn woonplaats in Mexico is op 13 februari jongstleden op 84-jarige leeftijd Frans van der Hoff overleden. De Ripse missionaris legde samen met Nico Roozen in 1988 met de introductie van het Max Havelaar keurmerk de basis voor fairtrade koffie. Koffieboeren kregen daardoor een eerlijke prijs voor koffiebonen. Van der Hoff kampte al geruime tijd met gezondheidsproblemen.

Frans van der Hoff SCJ werd in 1968 tot priester gewijd. Hij behoorde tot de Priesters van het H. Hart (SCJ). in Asten. In 1970 verhuisde hij naar Santiago de Chile, waar hij als arbeider-priester in de barrios (stadswijken) werkte. Ten tijde van de staatsgreep in Chili in 1973 verhuisde Van der Hoff naar Mexico en zette zijn werk daar voort in de sloppenwijken van Mexico-Stad terwijl hij later naar Oaxaca in Zuid-Mexico verhuisde. Daar maakte hij kennis met de ellende van de koffieboeren en richtte hij een coöperatie van koffieboeren op, de aanloop naar, eerst, het Max Havelaar-label en later naar de wereldwijde  fairtrade-certificering.

Voor zijn geweldige werk ontving hij menige onderscheiding: in 2006 de North-South Prize door de Raad van Europa, eveneens in 2006 werd hij in België benoemd tot Commandeur in de Kroonorde; in datzelfde jaar ontving hij een eredoctoraat van de Katholieke Universiteit Leuven en de Groeneveldprijs van de Stichting Groeneveld voor zijn inspanningen voor het behoud van natuur en milieu; in 2005 werd hij door de Franse president Chirac benoemd tot Ridder in het Legioen van Eer.

Hij bleef tot zijn dood overzee in de missie actief. De Rips heeft een markante zoon verloren. Zijn 50-jarig priesterjubileum vierde hij in De Rips. Omroep Centraal maakte indertijd opnamen, die u nog steeds via YouTube kunt bekijken.

Bron: Gemerts Nieuwsblad en De Korhoen

Livestreams

Volgende Live Uitzending:

Raadsvergadering 4 juni 19:30 uur.

Commissievergadering 18,19 en 20 juni 19:30 uur.

Advertenties