Samen Heerlijck Duurzaam!

In oktober gaven we (extra) aandacht aan de duurzame initiatieven en mogelijkheden die onze gemeente bezit. Ook werden er verschillende activiteiten op touw gezet door scholen en organisaties om aan te tonen dat ‘duurzaamheid’ geen containerbegrip hoeft te zijn, maar dat je door concrete en relatief simpele aanpassingen een stap in de richting van een duurzamer bestaan kan zetten. Of je nu jong of wat ouder bent. We doen het allemaal samen, onder de noemer van ‘Samen Heerlijck Duurzaam’!

Ondertussen zijn we alweer een tijdje verder, maar is het thema nog steeds belangrijk. Neem een voorbeeld aan Kindcentrum De Bakelaar. Zij zamelden lege flessen en blikjes in. Met de opbrengst (236,15 euro) van deze inzameling hebben ze hun schooltuin verduurzaamd, compleet met insectenhotel, een moestuin en regenton, onthuld door wethouder Bankers. De leerlingen gaan de tuin het hele jaar door zelf onderhouden, zodat de groente uit de moestuin ook lekker gegeten kan worden.

Naast de Bakelaar organiseerde ook Kindcentrum Kleinerf een activiteit. Deze leerlingen namen deel aan de E-waste Race, scheidden afval en onderzochten hoe ze nieuwe materialen opnieuw kunnen inzetten. Om het geheel af te sluiten was er een open huis waarin alle resultaten geshowd werden. Vaders, moeders, opa’s, oma’s, iedereen kwam langs. Daarnaast sloot ook SBO Petrus Donders aan met hun activiteit over bewustwording rondom afvalscheiding. Zo zamelden zij 180,25 euro bij elkaar met hun statiegeldactie om het Repair Café te steunen en bedachten leerlingen nieuwe pictogrammen voor op hun prullenbakken. Door deze pictogrammen wordt het scheiden van afval nog makkelijker!

Naast basisschoolleerlingen deed ook het Commanderij College, locatie Doregraaf de deuren open om hun stukje duurzaamheid te laten zien. Denk aan prachtige insectenhotels gemaakt tijdens de basis+klas (leerlingen van groep 7 van de basisschool), First Lego League missies over duurzame energiebronnen en een heerlijk duurzaam soepje, gemaakt door de leerlingen van het praktijkonderwijs.

De energiecoaches van het EnergieHuis Slim Wonen droegen ook hun steentje bij. Zij bezochten in oktober de Energiebeurs in De Brabanthallen zodat ze jou zo goed mogelijk kunnen blijven informeren op het gebied van woningverduurzaming. Dat deden ze al in oktober door middel van hun spreekuren, maar deze spreekuren zijn ook de komende maanden nog op afspraak te bezoeken in de Eendracht in Gemert en in het Parochiehuis in Bakel. Zeker een aanrader nu de wintermaanden er weer aankomen.

Over het verduurzamen van je woning gesproken, heb jij deelgenomen aan Duurzame Huizenroute op 28 oktober? Verschillende enthousiaste woningeigenaren (6 in onze gemeente) in en rondom onze gemeente deelden hun verhalen over hoe zij hun woning hebben verduurzaamd.

En dan, als allerlaatste: de Tocht-Toer. Bijna 500 inwoners hebben hierover een brief ontvangen. In deze brief wordt hen aangeboden om hun woning tochtdicht te maken omdat deze het nodig heeft. Zo’n 100 inwoners hebben al gebruik gemaakt van dit aanbod en hebben de deskundige klussers over de vloer gehad. 

Gemeente Gemert-Bakel

Livestreams

Volgende Live Uitzending:

Heel Gemert Danst 12 april 20:00 uur.

Historische optocht 21 april 14:00 uur.

Advertenties