Vapen erg populair bij jongeren

Een betere conditie, een betere gezondheid en eetlust, lekker ruiken, geld besparen en minder stemmingswisselingen voor je zoon of dochter? Dat willen we allemaal als ouders! Met je kind praten over vapen en duidelijk maken dat je vape-gedrag afkeurt helpt om verslaving te voorkomen.

Een vape is een elektronische sigaret met een batterij, ook wel ‘e-sigaret’ genoemd. De vape bevat geen tabak, maar wel een vloeistof met nicotine. Ondanks het verkoopverbod aan minderjarigen komen kinderen makkelijk aan vapes bijvoorbeeld via webshops en social media. Vapes zijn aanvankelijk ontworpen als hulpmiddel bij het stoppen met roken. Maar de tabaksindustrie richt zich met de nieuwe generatie vapes niet op rokers die willen stoppen, maar op jongeren die nog nooit gerookt hebben. Voor de tabaksindustrie maakt het blijkbaar niet uit of kinderen roken of vapen. Zolang mensen maar verslaafd raken aan hun product.

Onder middelbare scholieren is vapen behoorlijk populair, dus de kans dat je kind er al eens over heeft gehoord en het vapen heeft uitgeprobeerd is best groot. Denk dus niet dat jou kind niets met vapen te maken heeft en ga het gesprek aan.

In de puberteit zijn jongeren vooral bezig met hun eigen grenzen ontdekken en ze lijken zich weinig aan te trekken van wat ouders zeggen. Veel ouders vragen zich soms radeloos af: “is er eigenlijk nog wel iets wat tot ze doordringt..?”. Het antwoord is ja! Ook al geven pubers soms hele andere signalen af. Pubers morren, protesteren of vloeken misschien als hun ouders wat van ze willen. Maar weet dat ouders blijvend een belangrijke invloed hebben.

Wat kun je als ouder doen als je kind vapet?

Zoals hierboven al getipt: praat met je kind over vapen. Leg uit waarom je vapen afkeurt en zeg dat je niet wilt dat hij/zij verslaafd raakt aan nicotine. Leg uit dat “nee” zeggen kan en laat ze nadenken hoe je kunt reageren als een vape wordt aangeboden.
Probeer in ieder geval de afspraak met je kind te maken dat hij/zij het jou vertelt als hij/zij heeft gerookt. Laat je kind weten dat je het liever hoort in plaats van dat ze het stiekem gaan doen. En wijs je kind op de jongerenwebsite www.ikstopnu.nl met informatie over de effecten en risico’s van vapes roken voor jongeren.

Meer tips?

Kijk op www.helderopvoeden.nl

Algemene opvoedtips kun je vinden op www.nji.nl/ouders

Heb je andere vragen over middelengebruik dan kun je voor advies terecht bij onze jongerenwerkers of team Jeugd. Zij zijn bereikbaar via jongerenwerk@gemert-bakel.nl of op facebook: JongerenwerkGemertBakel

Wist je dat Team jeugd, Jongerenwerk, GGD en Novadic Kentron regelmatig thema bijeenkomsten organiseren over bijvoorbeeld opvoeden, middelengebruik, gamen, echtscheiding en rouw? Op onze social media blijf je op de hoogte van het aanbod.

Gemeente Gemert-Bakel

Livestreams

Volgende Live Uitzending:

Heel Gemert Danst 12 april 20:00 uur.

Historische optocht 21 april 14:00 uur.

Advertenties