De voorbereidingen voor de bouw van vijftig sociale woningen in de Gerardus Majellakerk in Gemert zijn stilgelegd. De gemeente en Stichting Goed Wonen Gemert hebben dat besloten na een uitspraak van de rechtbank in Den Bosch.
De wooncorporatie was al begonnen met het verwijderen van de asbest en de appartementen die in de jaren tachtig in de kerk zijn gebouwd. Maar dat kan dus niet zomaar, zegt het Cuypersgenootschap, dat zich inzet voor het behoud van bouwkundig erfgoed uit de negentiende en twintigste eeuw.
Vorige week heeft de rechter namelijk geoordeeld dat Gemert-Bakel eerst beter moet onderbouwen waarom ze weigert de Gerardus Majellakerk de status van monument te geven. Daar had het Cuypersgenootschap om gevraagd. Omdat de gemeente daar niet aan wil, heeft het genootschap een rechtszaak aangespannen.
Het kerkgebouw van architect Jan de Jong is volgens het genootschap van een duidelijke architectuurhistorische betekenis. Jan de Jong maakt deel uit van de stroming in de architectuur die De Bossche School wordt genoemd.
De monumentencommissie vindt de kerk monumentwaardig. En de onafhankelijke bezwarencommissie heeft in mei uitgesproken dat de kerk de monumentenstatus zelfs al heeft, omdat deze in meerdere formele bronnen is vastgelegd.
Maar een monumentenstatus komt Goed Wonen Gemert niet zo goed uit, blijkt uit de uitspraak van de Bossche rechtbank. De woningcorporatie zegt de herontwikkeling te stoppen als de kerk monument wordt. De reden zou zijn dat de uitvoering van het plan dan financieel niet haalbaar is.
Bron: Eindhovens Dagblad