Veteranendag 23 september 2023

De Militaire Veteranenvereniging Gemert-Bakel viert dit jaar haar 30-jarig bestaan en daarom maken zij van de 19e lokale Veteranendag, zaterdag 23 september,  iets bijzonders! De oudgedienden pakken in samenwerking met de gemeente daarom grootser uit dan gewoonlijk, met ruim aandacht voor muziek en bezienswaardigheden – voor de veteranen én het publiek.

Op het Ridderplein staan her en der allerlei moderne en oude militaire voertuigen opgesteld. De Luitenant-generaal Bestkazerne (de voormalige luchtmachtbasis De Peel) stuurt allerlei rijdend materieel, er zijn voertuigen van ‘Keep ‘m rolling’ en geschiedenismaterieel van Defensie.

Rond 14.30 uur zal er een AT-16-ND Harvard van de KLu Historische Vlucht komen overvliegen. Zoiets heet een flypast. Dit vliegtuig komt uit de Tweede Wereldoorlog.

Verder zijn er portretten en levensverhalen gemaakt van negentien veteranen, in leeftijd variërend van 32 tot 94 jaar. Zaterdag zal in de expositiehal van het gemeentehuis deze foto-expositie ‘Gimmertse Veteranen’ worden geopend, die dan tot eind oktober te bezichtigen is.

Verder is er ook nog een optreden van de volksmuziekgroep ‘Ambiance’.

Het bevrijdingsvuur komt dit keer vanuit Mariahout. Daar komt elke Peelgemeente een lopersgroep, in het Gemert-Bakelse geval zijn dat de GAC-atleten, op 19 september bij de Mariagrot het vuur ophalen. De Gemertse groep brengt het naar de St.-Janskerk waar het wordt veiliggesteld, zodat het vier dagen later de fakkel kan laten ontvlammen die door Karel Cornelissen naar de Vredesmaagd wordt gebracht. Zo kan het bevrijdingsvuur worden ontstoken.

Op zaterdag 23 september begint vanaf 14:00 uur op het Ridderplein een ceremonie met kranslegging en aansluitend een miniconcert van Fanfare St. Cecilia uit Milheeze en de Firebrigade Pipe & Drums uit Gemert. Voor de kranslegging zijn onder andere aanwezig brigadegeneraal Paul Hoefsloot, directeur van het Nederlands Veteraneninstituut, en ook luitenant-kolonel Badoux; hij vervangt de inspecteur-generaal van de krijgsmacht. Inge van Dijk vertegenwoordigt de 2e Kamer.

Op deze bijzondere Veteranendag, aanstaande zaterdag, is de inloop vanaf 13.00 uur, het programma start om 14.00 uur.

Omroep Centraal heeft een vraaggesprek met enkele organisatoren, Theo Schriks, Huub van Asten en  Duncan van der Velden, over de aankondiging van de Veteranendag 2023 op onze website en op YouTube gezet. Ook kunt u daar een filmpje over de Veteranendag 2022 zien.

Bron: Gemerts Nieuwsblad

Livestreams

Volgende Live Uitzending:

Commissievergadering 3, 4 en 5 september 19:30 uur.

Advertenties