Wat een Streken!

Donderdagavond 12 oktober: In de Refter van het voormalige klooster Nazareth liggen vele zware leggers met ingebonden jaargangen van het eveneens voormalige weekblad De Streek. De Heemkundekring organiseerde deze avond om met oud-medewerkers en andere geïnteresseerden terug te blikken op het weekblad, dat in oktober 1973, vijftig jaar geleden, het levenslicht zag. Een feest van herkenning, zowel wat de aanwezigen aanging als de inhoud van al die Streken!

De door vrijwilligers gerunde krant heeft vijftien jaar bestaan, van 1973 tot 1988. De naam werd via een prijsvraag vastgesteld. Het mooie logo (horen, zien en schrijven) werd ontworpen door René Pullens. Lia Pullens en Corrie Hafkamp vulden menige ‘Kinderstreken’, de kinderrubriek, met verhaaltjes en tekeningen. De vele amateur-journalisten, van wie er een aantal professional werd, zorgden voor de artikelen, terwijl ook een podium werd geboden voor de vele verenigingen en organisaties van Gemert en omstreken. De Streek voorzag in die tijd duidelijk aan een behoefte en de grote steun van de Gemertse bevolking was daar een teken van.

De avond begon met enkele beelden van de eerste krant, enkele bijzondere artikelen, foto’s van 50 jaar jongere medewerkers, terwijl werd besloten met een beeld van de laatste Streek, die in 1988 ten onder ging door gebrek aan vrijwilligers.

Bezoekers hebben samen met vrijwilligers van het eerste uur herinneringen opgehaald aan het Streek-tijdperk, door oude Streken gebladerd, oude artikelen als nu nog ter zake doend herkend (‘De Vondellaan wordt aangepakt omwille van de veiligheid’) en gezellig gekletst.

Livestreams

Volgende Live Uitzending:

Heel Gemert Danst 12 april 20:00 uur.

Historische optocht 21 april 14:00 uur.

Advertenties