Waterschap aan het werk bij Beestenveld De Rips

Na regen komt zonneschijn… De afgelopen tijd was Waterschap Aa en Maas druk bezig met het verwerken van de grote hoeveelheden regen, en nu kijken we ook alweer vooruit. Want onderdeel van het extreme weer waar we mee te maken hebben, is droogte. Daar moeten we ons ook op voorbereiden. Waterschap Aa en Maas doet dat samen met Staatsbosbeheer in Beestenveld. De werkzaamheden zullen plaatsvinden langs de beek bij de Wilhelminalaan.

Beestenveld is een natuurgebied op de Peelhorst tussen de Stippelberg en het dorp De Rips. Ard Verheijen, adviseur watersysteem bij Aa en Maas, legt uit wat we doen: “We plaatsen in meerdere kleine sloten stuwen of zandophopingen. Zo stroomt het regenwater minder snel weg waardoor we het grondwater beter aanvullen. De maatregelen zijn simpel en niet duur, maar door dit in veel kleine sloten te doen, werpt dit echt zijn vruchten af.”

De werkzaamheden in Beestenveld volgen uit de afspraken uit het grondwaterconvenant waarin 13 Brabantse (water)partijen afspreken intensiever samen te werken om het grondwatersysteem in Brabant te verbeteren. Grondwater is nodig voor drinkwater, natuur, landbouw en industrie. De voorraad in de Brabantse bodem staat al een tijd onder druk, en daarom heeft Aa en Maas met twaalf andere partijen afgesproken de grondwaterstanden omhoog te brengen. Iedereen wil bijdragen om minder water te onttrekken en meer water vast te houden. De details kun je nalezen op de site van de provincie: 

https://www.brabant.nl/onderwerpen/water-en-bodem/voldoende-water/samenwerken-aan-grondwatervoorraad

Zelf een kijkje nemen? Op de site van Staatsbosbeheer kun je twee mooie wandelroutes downloaden.

Bron: Waterschap Aa en Maas

Livestreams

Volgende Live Uitzending:

Commissievergadering 3, 4 en 5 september 19:30 uur.

Advertenties